Webwinkelhosting

Als je online gaat verkopen, dan doe je dat natuurlijk op je eigen manier. Maar één ding is voor elke webwinkelier belangrijk, namelijk dat zijn webwinkel stabiel en snel wordt geladen. Goede webwinkelhosting  is daarom noodzakelijk. Maar waar moet webwinkelhosting nou precies aan voldoen?

WebwinkelhostingHosting is een vrij generiek product en elke website heeft baat bij goede hosting. Toch zijn de wensen soms wel verschillend. Zo wil een hobbyist natuurlijk ook graag dat zijn website bereikbaar is, maar hij zal er minder problemen mee hebben als de site bij een gratis pakket soms even offline is voor onderhoud. Daarnaast heeft die misschien eens per maand een update, dus als er wekelijks een backup wordt gemaakt is dat meer dan voldoende. Maar webwinkeliers, die geld willen verdienen met hun website, zien dat soort zaken meestal toch anders.

Goede webwinkelhosting  is noodzakelijk.

Uptime webwinkel

Een webwinkel moet gewoon gegarandeerd online zijn. Onderhoud diep in de nacht is vervelend, tijdens kantooruren is het gewoon geen optie. Webwinkeliers kiezen daarom meestal voor hosting waarbij een uptime van 99% of meer wordt gegarandeerd.

Snelheid hosting

Als je een simpele website hebt met pagina’s vol tekst dan zal die meestal snel genoeg op het scherm verschijnen. Bij een webwinkel waarbij er allerlei filmpjes en afbeeldingen worden getoond en klanten snel door het aanbod willen kunnen bladeren moet de hosting razendsnel zijn. Grotere webwinkels hebben soms zelfs extremere eisen zoals een netwerk van servers (CDN), caching-opties en hardware-vereisten.

Regelmatige backup

Je hoopt het nooit nodig te hebben maar het kan iedereen overkomen. Een hardware-crash van de server, een hacker die toegang krijgt of een menselijke fout waardoor de webwinkel stuk gaat. Dan is het belangrijk dat er een actuele backup beschikbaar is. Dus niet eentje van vorige maand maar van dezelfde dag en bij een database misschien zelfs van afgelopen uur! Er zijn ook hostingproviders die dagelijks je webwinkel scannen op malware.

Gespecialiseerde webwinkelhosting

Voor sommige ondernemers is goede webwinkelhosting niet voldoende. De ene webwinkel is tenslotte de andere niet. Zo zul je merken dat een webwinkel die draait op software zoals Magento andere serverbelasting met zich meebrengt dan bijvoorbeeld een webshop die op de WooCommerce-plugin van WordPress is gebaseerd. En wellicht ben je juist geïnteresseerd in een hostingprovider die ook een webshop-pakket aanbiedt.

Schone server

Met een kleine website wil je niet de kosten van de hele server dragen. Logisch dus dat je deze deelt met andere websites. Google snapt dat gelukkig ook en ziet dus niet direct een relatie tussen jouw virtuele buren en jouzelf. Toch is het belangrijk om te weten dat jouw hoster niet allerlei louche sites host. Zelfs al zijn deze goed gescheiden, er is wel de kans dat jouw mail geblokt wordt omdat je IP-adres op een spamfilter staat, dat je site down gaat omdat er een DDOS-aanval op een van de andere sites op de server wordt afgevuurd of dat je site slechter scoort omdat het IP-adres in verband wordt gebracht met honderden sexsites. Het kan dus geen kwaad het IP-adres dat je krijgt toegewezen even te googelen op problemen.

Bereikbaarheid van hoster zelf

Als het goed is zie je alleen facturen van de hoster en heb je er verder geen contact mee. Dat hoeft ook niet, maar het is wel zo prettig als het kan. Wat nu als je webshop wordt gehackt, als er spam wordt verstuurd of als de webwinkel niet loopt zoals het zou moeten? Dan wil je het liefst een team dat 24/7 bereikbaar is.

Kosten

Alle bovenstaande stappen mogen wat kosten en hosting voor webwinkeliers is niet goedkoop. Toch zijn er ook partijen die het wel heel erg bont maken. Sommige hosters proberen een server in enkele maanden terug te verdienen en praten dat goed met allerlei servicecontracten of marketingtoeters en -bellen. Laat je niet gek maken! De hosting is een kostenpost die altijd aan je webwinkel verbonden blijft, dus het kan geen kwaad om even rond te kijken of om ervaringen van andere webwinkeliers te vragen.