Vier keer inspiratie voor fashionshops
Er wordt steeds meer online geshopt, maar toch wordt er nog niet volwaardig gebruikgemaakt van alles wat het internet te bieden heeft. Online shoppen is vaak niet meer dan een digitale versie van het offline shoppen. Terwijl er nog zoveel uit te halen is. Wij komen met vier inspirerende tips voor fashionshops.
Hier in Nederland is het online shoppen vaak nog steeds rechttoe rechtaan. Je bekijkt wat leuke kleding, kiest de juiste kleur en maat en stopt het artikel in je winkelwagentje, waarna je afrekent. Eigenlijk precies zoals je dat in de stenen winkels ook doet! Maar waarom is de beleving van sommige online fashionshops? Waarom maken ze niet meer gebruik van online communities of stijladviezen van experts? In Amerika zijn er al fashionshops met mooie voorbeelden, zo bleek uit een reportage van MSNBC.
Je eigen showroom
Het online shoppen is volgens mode-expert Jeannie Mai meer aanpasbaar dan ooit geworden. Zo heb je het door Kim Kardashian mede opgerichte ShoeDazzle. De eerste keer dat je de fashionshop bezoekt krijg je gelijk de mogelijkheid om je stijl te personaliseren, zodat het weet wat bij jou past en wat niet. Je vult een snelle modequiz in en ontdekt zo je eigen, persoonlijke stijlprofiel. Je krijgt een gepersonaliseerde showroom tot je beschikking, die je vrienden ook kunnen bekijken, waar je iedere maand weer kunt kiezen voor een nieuw paar schoenen, een nieuwe handtas en juwelen, uitgekozen door stylisten op basis van jouw smaak.
Tips van beroemdheden
OpenSky laat producten zien die worden aangeprezen door allerlei beroemde (en misschien iets minder beroemde) mensen uit diverse bedrijfstakken. Koks, actrices, presentatrices en andere beroemdheden prijzen via deze site artikelen aan, die natuurlijk meer verkocht worden omdat een celebrity ze ‘endorst’. Je kunt ook producten aanbevelen bij je vrienden en familie via deze site.
Vintage kleding bij elkaar gezocht
Vintage kleding is hot. Dat blijkt wel uit het feit dat tweedehandswinkels en kringloopcentra steeds meer jonge klanten trekken. Maar niet iedereen heeft tijd of zin om zowel offline als online op zoek te gaan naar dat ene pareltje. Chelsea Girl wel en die doet dat dan ook voor jou. Zij zoekt allerlei vintage-kleding en biedt die te koop aan in haar fashionshop. Ze verkoopt onder andere grunge-jurken, handtassen, boheemse jurkjes en juwelen.
Shoppers inspireren shoppers
Polyvore inspireert shoppers met wat ze moeten dragen naar het werk, een dagje park of in het weekend. Als een soort Pinterest worden er op deze sites collecties gemaakt en gedeeld die bestaan uit bij elkaar passende kledingstukken, schoenen en accessoires. En als je voor een los kledingstuk zoekt, zie je gelijk hoe anderen dat kledingstuk hebben gecombineerd. Op deze manier wordt je keuze niet beïnvloed door wat een onsite-zoekmachine denkt dat bij het kledingstuk past, maar wordt je juist beïnvloed door wat anderen denken dat er perfect bij past.
Bovenstaande voorbeelden laten goed zien hoe fashionshops óók zouden kunnen zijn. Of het nou iemand is die als ‘expert’ zelf de pareltjes zoekt en die (door)verkoopt of het is een hele community die elkaar helpt met het inspireren, online shoppen hoeft niet saai en al helemaal geen éénrichtingsverkeer te zijn. Nu zijn wij als mannelijke bloggers niet héél erg thuis in de fashion-krochten van het internet, dus we kunnen dergelijke voorbeelden in Nederland niet zo snel opnoemen. Zijn die er wel? En zo nee, waarom nog niet? De techniek achter deze toepassingen is niet heel ingewikkeld, het enige wat wel erg belangrijk is bij dit soort initiatieven is dat er een levendige community omheen zit, want die houdt de sites, en dus de aanbevelingen, levend.
Een Zalando zou zoiets, met het kapitaal wat erachter zit, kunnen doen. Al vragen we ons wel af of die een levendige en betrokken community hebben of kunnen optrommelen. Misschien is het dan een betere klus voor de Viva of Linda, die online al een community vol modebewuste vrouwen hebben opgebouwd. Ze zouden een dergelijke webshop zoals die hierboven is beschreven, kunnen oprichten met bijvoorbeeld affiliate links van Zalando, H&M en anderen. Kom op Nederland, waar blijven de innovatieve, inspirerende en interactieve kleding-webwinkels?
Reacties