Europese online fashion in 2025 €175 miljard waard

Europese online fashion in 2025 €175 miljard waard

De gehele fashion-retailmarkt groeit tot 2025 in Europa’s zestien grootste markten naar verwachting met 10 procent, tot 525 miljard euro. Online zal de markt harder groeien tot een omzet van 175 miljard euro. Dit is 33 procent van het totaal, wat de helft meer is dan nu.

Marktplaatsen domineren markt

Dit blijkt uit onderzoek van Cross-Border Commerce Europe. De sterke online groei komt mede uit marktplaatsen zoals Vinted, waar consumenten tweedehands kleding aanbieden. Daarnaast domineren crossborder marktplaatsen zoals Zalando en Amazon momenteel de online modewereld, waarbij Zalando de grootste is.

top 20 fashion europa
Bron: Top 20 Fashion Retail Europe 2022, van Cross-Border Commerce Europe.

Invloed inflatie op vraag

De onderzoekers verwachten dat de vraag naar mode in Europa dit jaar zal worden beïnvloed door de stijgende prijzen van vracht-, energie-, grondstof- en arbeidskosten. Deze stijgingen worden doorgerekend in de prijzen die de consument betaalt.

“Nu blijkt, gezien de aanzienlijke toename van het aantal online retourzendingen, dat de inflatiedruk steeds meer van invloed is op het winkelgedrag van klanten; er wordt beschreven hoe klanten, nadat ze iets hebben gekocht, bij het bekijken van hun banksaldo tot de ontdekking kunnen komen dat ze niet zoveel geld hebben als ze dachten”, aldus het onderzoek.

‘Het online winkelgedrag is er voor de lange termijn.’

Toch verwacht de kennisinstantie dat consumenten die tijdens corona meer online zijn gaan bestellen, dat blijven doen. “Veel van het online winkelgedrag dat tijdens de pandemie is ontstaan, is er voor de lange termijn”, vertelt Carine Moitier van Cross-Border Commerce Europe.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten