menu
lightspeed ecommerce

‘Omzet internetfraude 2010 was 1,3 miljard’

Omzet internetfraude in 2010 in NederlandInternetfraude heeft in 2010 in totaal meer dan 1,3 miljard euro gekost. Dat bedrag is groter dan ‘gewone fraude’ en mag niet langer worden genegeerd. Daarom gaan overheden en bedrijven samenwerken om internetfraude keihard aan te pakken. Hoeveel hebben webwinkeliers hiermee te maken?

 
Internetfraude wordt prioriteit
Al jaren is bekend dat persoonlijke gegevens als e-mail adressen en creditcard gegevens online verhandeld worden. De Telegraaf schrijft in een artikel vanmorgen dat een e-mail adres ongeveer negen euro waard is en creditcard gegevens al snel ruim twintig euro opleveren. 
 
De overheid en bedrijven zijn het zat en gaan de handen ineenslaan om deze vorm van fraude keihard aan te pakken. Het is voor de Nederlandse politie prioriteit. Een nieuwe Nationale Cybersecurity Raad moet een halt toeroepen aan internetfraude in Nederland. 
 
Webwinkels en internetfraude
De grootste delen van de internetfraude die in de krant worden opgesomt zullen webwinkels niet direct raken. E-commerce fraude bestaat meer uit zaken als ‘friendly fraud’, of het simpelweg nooit betalen van de acceptgiro achteraf. Beiden zijn niet in het onderzoek van de krant meegenomen.
 
De krant deed meer onderzoek naar de verzameling van gegevens via social media websites, het verzamelen van wachtwoorden en de handel hierin. Hierin spelen webwinkels een relatief kleine rol omdat de kans op lekken bij een webwinkel meestal kleiner is, dan bij een forum of social media website. Consumenten zijn voorzichtiger bij een webwinkel en webwinkels geven zelf meer geld uit aan veiligheid. 
 
Toch hebben webwinkels wel met internetfraude te maken. Eerder bleek nog dat een op de honderd bestellingen mogelijke fraude was. Voor webwinkels wordt het vooral lastig wanneer deze gegevens uit de webshop worden gevist of wanneer bijvoorbeeld een gestolen creditcard wordt ingezet bij een webwinkel. Wij rekenden in 2009 al uit dat webwinkels net zoveel schade van criminelen hebben als reguliere winkels.

Tags

Reacties