Werkwijze betaalde Amazon-reviews uitgelekt
Een datalek toont duidelijk aan hoe Chinese verkopers, tussenpersonen en hebberige consumenten zorgen voor een rits aan betaalde Amazon-reviews. Niet dat er heel veel aan te doen is, want het is maar een topje van een veel grotere ijsberg.
Het Duitse computertijdschrift C’t kreeg in oktober een mailtje van een anonieme tipgever. Met daarin de mededeling dat een verkoper van Amazon-reviews screenshots met aankopen niet-afgeschermd online had staan. De redactie vond online een map met daarin 14.359 screenshots van betaalde Amazon-reviews en -beoordelingen..
14.359 Amazon-reviews en beoordelingen.
Betaalde Amazon-reviews hebben allemaal 5 sterren
Van de screenshots bestond de helft uit reviews en de helft uit bestelbevestigingen. Alle reviews bleken zonder uitzondering vijfsterrenbeoordelingen te zijn. Het oudste screenshot was van januari, wat betekent dat er gemiddeld zo’n 800 beoordelingen per maand op deze manier werden verkregen. C’t Magazin dook dieper in de aanbieders van de gekochte producten en ontdekte dat allen waren gevestigd in China.
De verkopers kwamen allemaal uit China.
Maar hoe werden de beoordelingen verzameld en waarom stonden de screenshots online? Volgens de tipgever zijn er talloze groepen via berichtendienst Telegram waar zogenaamde ‘agents’ beoordelingen verzamelen voor Chinese verkopers.
‘Eerst zelf betalen, daarna krijg je je geld terug’
De werkwijze van deze agents is als volgt: producten van Amazon-verkopers worden aan de lopende band gedeeld, met daarbij de opmerking dat de aankoopprijs via PayPal wordt terugbetaald als de consument de producten eerst zelf betaalt en vervolgens beoordeelt met vijf sterren. Het enige wat een geïnteresseerde koopjesjager moet doen is screenshots van de beoordeling en de bestelbevestiging naar zo’n agent sturen.
En zo is die online map met bijna vijftienduizend screenshots ontstaan. Alleen heeft iemand vergeten de map af te schermen. Volgens C’t Magazin worden er enkel producten aangeboden met een waarde onder de 50 euro, maar is er wel van alles mogelijk: van kleding tot elektronica en seksspeeltjes.
Afhandeling gaat soms via bots
In veel Telegram-groepen zou de zwendel zelfs automatisch verlopen en komt er geen mens aan te pas; alles verloopt via bots. Iets wat televisiezender WDR ook al had aangetoond in een documentaire eerder dit jaar.
Amazon past communicatie-richtlijnen aan
Overigens heeft Amazon in Duitsland vorige week de communicatie-richtlijnen aangepast [pdf]. Direct contact met de klant is nu in beperkte situaties mogelijk. Verkopers mogen niet zelf meer bestelbevestingen sturen (Amazon doet dat al), maar bijvoorbeeld ook geen marketingberichten sturen, waaronder coupons of berichten waarin ze de klant aansporen om een positieve recensie achter te laten.
Reacties