Minister overweegt wettelijke regels nachtwerk ecommerce

Minister overweegt wettelijke regels nachtwerk ecommerce

Eind vorig jaar was er een positief geluid te horen uit de Belgische ecommerce-industrie. Nieuwe regels maakten nachtwerk in de ecommerce mogelijk. Hierdoor zouden Belgische retailers eindelijk goed kunnen concurreren met Nederlandse en Franse concurrenten. Alleen heeft geen enkel ecommerce-bedrijf een akkoord gesloten over nachtwerk. Een wet moet dat veranderen.

Eind vorig jaar werd afgesproken dat nachtwerk in de Belgische ecommerce mogelijk moet zijn. Hierdoor kunnen webwinkels ook laat nog bestellingen aannemen en verwerken, wat hun concurrentiepositie ten goede komt. Nu zijn er namelijk nog veel Belgische consumenten die liever bij Nederlandse of Franse ecommerce-bedrijven bestellen, omdat die – doordat zij nachtwerk toestaan – wel laat kunnen leveren.

Geen bedrijf deed aanvraag tot nachtwerk ecommerce

Maar wat blijkt: geen enkel bedrijf heeft tot nu toe een aanvraag ingediend om nachtwerk toe te staan. En dat is natuurlijk funest voor de positie van België als ecommerce-land. In deze nieuwe sector zouden naar schatting 30.000 à 40.000 banen aan het buitenland zijn verloren gegaan en zijn slechts twee van de tien grootste ecommercebedrijven in België Belgische bedrijven.

Minister Alexander De Croo (Digitale Agenda) denkt dat de Belgische markt te veel vanuit het buitenland wordt bediend en dat komt door de regels rond nachtwerk die nog te streng zijn. Er is dan wel een akkoord bereikt, nachtwerk moet alsnog binnen de bedrijfs-cao’s geregeld worden. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd en dus moet de huidige wetgeving geëvalueerd worden, zo vindt hij.

Het uiteindelijke gevolg kan zijn dat er een regeling bij wet komt, die sectorieel en niet meer bedrijfsgebonden is. Minister Kris Peeters (Werk) ziet dat vooralsnog niet zitten.

Eerder klaagde vastgoedinvesteerder Montea ook al dat er nog niks is te zien van het akkoord over nachtwerk.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten