‘Nog niks te zien van akkoord over nachtwerk’

‘Nog niks te zien van akkoord over nachtwerk’

Er mag dan wel een akkoord zijn gesloten over nachtwerk in de Belgische ecommerce-industrie, na een halfjaar is daar in de praktijk niks van terug te zien. Althans, dat is de mening van de logistieke vastgoedinvesteerder Montea.

Aan het eind van vorig jaar werd er een kader-CAO afgesloten die het mogelijk moest maken om in de ecommerce-branche nachtwerk te verrichten. Een broodnodige ontwikkeling, want hierdoor staat de deur wagenwijd open voor webwinkels om de cut-offtijd flink te verhogen. In de praktijk kan het dan dat een Belgische klant om één voor twaalf uur ’s nachts iets bestelt en het alsnog de volgende dag in huis krijgt. Dit is mogelijk, doordat mensen in het magazijn volgens de nieuwe CAO ook ’s nachts mogen werken. Hiermee moet België nadrukkelijker de concurrentie aangaan met onder andere Nederland, dat met grote webwinkels als Bol.com en Coolblue al zeer schappelijke cut-offtijden aanbiedt.

‘Geen bedrijf heeft akkoord gesloten’

Maar ondanks het akkoord dat onder de sociale partners werd gesloten, stelt Montea dat de afgelopen zes maanden geen enkel bedrijf erin geslaagd is om hierover een akkoord te sluiten. De vastgoedinvesteerder vindt dat de federale regering dan maar zelf de voorwaarden moest vastleggen waarbinnen nachtwerk in de distributie- en logistieke sector mogelijk wordt. Nu wordt de verantwoordelijkheid nog bij bedrijven zelf gelegd.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten