lightspeed ecommerce

Fulfilment by Amazon

Amazon is een van de grootste verkoopplatforms wereldwijd en sinds begin 2020 is ook Amazon.nl officieel een feit. Sindsdien bieden ook steeds meer Nederlandse ondernemers hun verkoopwaar aan via de marktplaats. Als verkooppartner kun je gebruik maken van Fulfilment by Amazon. In dit artikel leggen we uit wat dit is en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Inhoud:

AmazonDoor je producten aan te bieden op Amazon kun je als webwinkelier aardig wat geld verdienen. Het platform bereikt maandelijks miljoenen bezoekers. Helaas is de concurrentie binnen de marktplaats wel hevig. Om grote verkoopaantallen te halen zul je je moeten onderscheiden van de andere verkopers op het platform. Door gebruik te maken van Fulfilment by Amazon (FBA) maakt Amazon dit je een stuk makkelijker.

Daarnaast kun je FBA deels (maximaal de helft) inzetten voor Multi-Channel Fulfilment, wat wil zeggen dat je via FBA ook Amazon kunt inzetten voor andere kanalen zoals verkopen via je eigen website.

Je kunt de fulfilment ook inzetten voor bestellingen buiten Amazon om!

Wat is Fulfilment by Amazon?

FBA is een dienst waarbij Amazon het complete logistieke proces van je overneemt. Het neemt de hele fulfilment over. Voortaan ligt je voorraad in een magazijn van Amazon en hoef jij niet meer na te denken over orderpicken, verpakken en verzenden. Ook neemt Amazon de retourzendingen en klantenservice van je over.

Wie mag Fulfilment by Amazon gebruiken?

Fulfilment by AmazonAlle verkooppartners van de marktplaats mogen zich aanmelden voor FBA. Je hoeft geen minimum aantal verkopen te halen. Je kunt je via het Amazon Seller Center aanmelden, waarna je via “voorraad beheren” kunt selecteren welke producten je wil overzetten naar FBA.

Vervolgens zul je wel zelf aan de regelgeving moeten voldoen. Door te starten met FBA geef je eigenlijk aan dat je webshop voldoet aan zowel alle regelgeving en wensen van Amazon als aan de wet- en regelgeving van de landen waarin jouw artikelen liggen opgeslagen of waarin je verkoopt. Als achteraf blijkt dat dit niet het geval is kan Amazon je account bevriezen en zelfs straffen of kun je door toezichthouders in de landen zelf worden bestraft.

Amazon helpt bij de fulfilment maar je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor alle wet- en regelgeving!

Het aanleveren van artikelen bij het magazijn van Amazon is eigenlijk vrij simpel. De producten die je gaat versturen moeten een barcode hebben. Op je verkopersaccount geef je aan hoeveel eenheden van elk product je zal gaan versturen en vanaf welk adres je deze opstuurt. Hierna kun je een verzendmethode (bijvoorbeeld SPD: ‘Bezorging van kleine pakketten’ of LTL: ‘Minder dan een vrachtwagenlading’) en transportdienst voor je zending selecteren. Hierna stuurt Amazon je het ID en de locatie van het fulfilment-centrum waar je je voorraad naartoe kan sturen.

Amazon stelt geen eisen aan hoeveel producten je opstuurt of wat voor producten het zijn. Bij aankomst zal het platform controleren of je meer of minder opslagruimte nodig hebt, aan de hand van de hoeveelheid verkopen die je hebt. Zo hoef je niet onnodig te betalen voor opslagruimte die je niet gebruikt én kun je snel uitbreiden wanneer dit nodig is.

Wat zijn de voordelen?

 • Je bespaart veel tijd, die je kunt steken in andere aspecten van je onderneming
 • Je bereikt enorm veel nieuwe klanten
 • Er is geen wachtlijst, waardoor je snel kunt beginnen met verkopen
 • Je ontvangt de Fulfilled by Amazon-badge, wat vertrouwen wekt
 • Je maakt meer kans op de Prime-badge, waardoor Prime-klanten jouw producten sneller zien.
 • Je maakt meer kans op de Buy Box (het winkelwagen-icoontje)
 • Makkelijk verzenden in verschillende landen (Amazon heeft hier verschillende programma’s voor opgezet)
 • Je kosten verminderen doordat je geen opslag, personeel en materialen meer hoeft te betalen.
 • Je kunt FBA gebruiken voor Multi-Channel Fulfilment (verkopen via andere kanalen)

Wat zijn de nadelen?

 • Je hebt geen direct zicht meer op je voorraad
 • De totale kosten van FBA kunnen flink oplopen
 • Amazon zorgt niet voor alle wet- en regelgeving

FBA in Nederland of direct verkopen in heel Europa?

Fulfilment by Amazon in heel EuropaFulfilment by Amazon is geschikt voor als je via Amazon in Nederland wil verkopen maar je kunt op deze manier ook heel makkelijk verkopen in Duitsland, Frankrijk of andere delen van Europa. Al zitten daar wel wat haken en ogen aan. Om te beginnen bij de keuzes voor de fulfilment zelf, maar vergeet dus de bijkomende regelgeving en kosten niet!

 • Kiezen uit verschillende fulfilment programma’s

Wanneer je je producten in meerdere landen wil gaan verkopen kun je gebruik maken van internationale programma’s die Amazon opgesteld heeft: Europees Fulfilment Netwerk of pan-Europese FBA. Bij EFN wordt je voorraad in één fulfilment-centrum opgeslagen en verkoop je binnen Europa tegen internationale prijzen. Bij Pan-Europese FBA verzend je je voorraad naar het fulfilment-centrum, waarna Amazon het distribueert over heel Europa op basis van de verwachte vraag. Hiervoor betaal je alleen de binnenlandse fulfilmentkosten.

Je kunt er ook voor kiezen om je voorraad op te slaan in meerdere fulfilmentcentra, zodat je lokale fulfilmentkosten betaalt in die landen.

 • Regelgeving

Met internationaal verkopen krijg je al snel met internationale regelgeving te maken. Helaas zorgt Amazon er niet automatisch voor dat jouw verzendingen aan al die regels voldoen. Je zult je dus zelf in moeten lezen in de regels van de landen waar jouw producten verkocht worden.

Ook zul je een btw-registratie moeten regelen in de landen waar je verkoopt. Op de website van Amazon tref je een overzicht aan waarin staat wanneer je btw geregistreerd moet zijn in het land waar je verkoopt. Sommige verkooppartners kiezen ervoor om hun producten op te slaan in het land waar ze de meeste klanten hebben. Lees je goed in en kies de optie die het best bij jouw webshop past. Zorg ervoor dat je aan de regelgeving voldoet, want Amazon zal je hard afstraffen als achteraf blijkt dat je hier fouten hebt gemaakt of zaken hebt vergeten.

 • Barcodes en labels

Zoals eerder genoemd moeten de producten die je stuurt naar het fulfilment-centrum beschikken over een barcode. Wanneer je een eigen merk hebt kun je hier je eigen barcodes voor gebruiken. Wanneer je geen eigen barcodes hebt, kun je de barcodes van Amazon gebruiken. Je kunr je producten zelf labelen maar Amazon biedt ook een etikettering service, waarbij het je producten voor jou labelt.

 • Laat je voorraad niet helemaal los

Ook al ligt je voorraad in het fulfilment-centrum van Amazon, toch doe je er goed aan om je voorraad niet volledig uit het zicht te laten gaan. Wanneer je de voorraad actief beheert, kun je deze op tijd aanvullen en blijven optimaliseren. Door je voorraadgegevens te blijven analyseren kun je met een steeds grotere doorstroom gaan verkopen, zodat je onderneming blijft groeien.

Kosten van Fulfilment by Amazon

Kosten fulfilmentDe prijs van FBA bestaat uit de fulfilmentkosten, opslagkosten en eventueel extra services die een toeslag met zich meebrengen. De actuele tarieven kun je vinden op de website van Amazon zelf. Daar tref je een overzicht waar je in kunt uitrekenen wat de kosten voor jouw onderneming gaan zijn.

De fulfilmentkosten zijn afhankelijk van de omvang en het gewicht van de verkochte producten. Voor kleine pakketjes betaal je minder. De opslagkosten zijn gebaseerd op het gemiddelde dagelijkse volume in kubieke meters dat je per maand opslaat in het fulfilment-centrum. In het hoogseizoen (oktober tot en met december) hanteert het platform hogere opslagkosten.

In het hoogseizoen rekent Amazon hogere tarieven voor haar fulfilment-diensten.

Deze kosten zijn inclusief pakken, verpakken, verzenden en afhandelen van je bestellingen, klantenservice en retourzendingen van je producten. Onder de extra services vallen het laten verwijderen van je voorraad en het laten etiketteren van je producten.

Naast de kosten van FBA zelf zul je ook te maken hebben met een commissie die je afdraagt voor elke verkoop en de maandelijkse abonnementskosten voor je verkoopaccount van Amazon. Of Fulfilment by Amazon past bij je bedrijf hangt grotendeels af van jouw ondernemingsplannen. Wil je internationaal uitbreiden? Dan is Amazon een manier om die uitbreiding makkelijker te maken.