Fulfilment by Amazon

Amazon is een van de grootste verkoopplatforms wereldwijd en sinds begin 2020 ook officieel in ons land actief met Amazon.nl. Met Fulfilment by Amazon (FbA) kun je als verkooppartner ook je voorraad uitbesteden aan een fulfilment center van Amazon. De voor- en nadelen van deze fulfilment centers.

Inhoud:

Fulfilment by Amazon FbASteeds meer ondernemers verkopen via de marktplaats. Door je producten aan te bieden op Amazon kun je als webwinkelier meeliften op het miljoenenbereik van het platform.

Al is er grote concurrentie binnen de marktplaats. Om grote verkoopaantallen te halen moet je je onderscheiden van de andere verkopers op het platform. Met Fulfilment by Amazon (FbA) maakt Amazon dit makkelijker. Daarnaast kun je met FbA deels (maximaal de helft) inzetten voor Multi-Channel Fulfilment, wat betekent dat je via FbA Amazon ook inzet voor verkopen op andere kanalen, zoals je eigen website.

Je kunt de fulfilment ook (deels) gebruiken voor bestellingen die buiten het platform van Amazon om zijn gedaan.

Wil je internationaal groeien en zoek je hulp bij Europese verpakking- en btw-regels of advertentiecampagnes? Amazonsellers hielp al meer dan 400 webshops met crossborder ambities.

Wat is Fulfilment by Amazon (FbA)?

FbA is een dienst waarbij fulfilment center van Amazon de hele fulfilment overneemt. Voortaan ligt je voorraad in een magazijn van Amazon en hoef jij niet meer na te denken over de opslag, het orderpicken, verpakken en verzenden. Ook neemt Amazon de retourzendingen en klantenservice van je over.

Met FbA neemt Amazon het totale logistieke proces over.

Wie mag Fulfilment by Amazon gebruiken?

Aanmelden bij fulfilment centers via de Amazon Seller CentralAlle verkooppartners van de marktplaats mogen zich aanmelden voor FbA. Je hoeft geen minimum aantal verkopen te halen. Let wel op dat je aan de regelgeving voldoet.

Door te starten met FbA geef je aan dat je webshop voldoet aan zowel alle wensen van Amazon als aan de wet- en regelgeving van de landen waarin jouw artikelen liggen opgeslagen of waarin je verkoopt. Bij problemen achteraf kan Amazon je account bevriezen en zelfs straffen of kunnen toezichthouders in de landen zelf je bestraffen.

Amazon neemt met FbA de fulfilment over maar je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor alle wet- en regelgeving.

Wil je internationaal groeien en zoek je hulp bij Europese verpakking- en btw-regels of advertentiecampagnes? Amazonsellers hielp al meer dan 400 webshops met crossborder ambities.

Met een multi country inventory verkopen in heel Europa

Voorraad verzenden naar Amazon

Het aanleveren van artikelen bij het magazijn van Amazon werkt simpel. Je kunt je via het Amazon Seller Central aanmelden, waarna je via “voorraad beheren” kunt selecteren welke producten je wil overzetten naar FbA.

De producten die je stuurt moeten een barcode hebben. Op je verkopersaccount geef je aan hoeveel eenheden van elk product je verstuurt en vanaf welk adres je deze opstuurt. Als verzendmethode kun je bijvoorbeeld SPD: ‘Bezorging van kleine pakketten’ of LTL: ‘Minder dan een vrachtwagenlading’ selecteren. Hierna stuurt Amazon je het ID en de locatie van het fulfilment-centrum waar je de voorraad naartoe kan sturen.

Amazon stelt geen eisen aan hoeveel producten je opstuurt of wat voor producten het zijn. Bij aankomst zal het platform controleren of je meer of minder opslagruimte nodig hebt, aan de hand van de hoeveelheid verkopen die je hebt. Zo hoef je niet onnodig te betalen voor opslagruimte die je niet gebruikt én kun je snel uitbreiden wanneer dit nodig is.

Voordelen van FbA

 • Je bespaart veel tijd, die je kunt steken in andere aspecten van je onderneming
 • Amazon heeft een bereik van miljoenen klanten
 • Er is geen wachtlijst, waardoor je snel kunt beginnen met verkopen
 • Je ontvangt de Fulfilled by Amazon-badge, wat vertrouwen wekt
 • Meer kans op de Prime-badge, waardoor Prime-klanten jouw producten sneller zien.
 • Meer kans op de Buy Box (het winkelwagen-icoontje)
 • Makkelijk verzenden in verschillende landen (Amazon heeft hier verschillende programma’s voor opgezet)
 • Je kosten verminderen doordat je geen opslag, personeel en materialen meer hoeft te betalen.
 • Je kunt FbA gebruiken voor Multi-Channel Fulfilment (verkopen via andere kanalen)

Nadelen van FbA

 • Je hebt geen direct zicht meer op je voorraad
 • De totale kosten van FbA kunnen flink oplopen
 • Amazon zorgt niet voor alle wet- en regelgeving

Op Amazon Nederland verkopen of in heel Europa?

Fulfilment by Amazon in heel EuropaFulfilment by Amazon is geschikt voor als je via Amazon in Nederland wil verkopen maar je kunt op deze manier ook heel makkelijk verkopen in Duitsland, Frankrijk of andere delen van Europa.

Al zitten daar wel wat haken en ogen aan. Om te beginnen bij de keuzes voor de fulfilment zelf, maar vergeet dus de bijkomende regelgeving en kosten niet. Zo moet je zelf een Duits btw-nummer regelen, voldoen aan de verpakkingswetgeving en andere lokale regels.

 • Kiezen uit verschillende fulfilment programma’s

Wanneer je je producten in meerdere landen verkoopt kun je gebruik maken van internationale programma’s die Amazon opgesteld heeft: Europees Fulfilment Netwerk of pan-Europese FbA. Bij EFN wordt je voorraad in één fulfilment-centrum opgeslagen en verkoop je binnen Europa tegen internationale prijzen.

Je kunt ook je voorraad opslaan in meerdere fulfilmentcentra, zodat je lokale fulfilmentkosten betaalt in die landen. Bij Pan-Europese FbA verzend je je voorraad naar het fulfilment-centrum, waarna Amazon het distribueert over heel Europa, het zogenaamde multi-country-inventory, op basis van de verwachte vraag. Hiervoor betaal je alleen de binnenlandse fulfilmentkosten.

 • Regelgeving

Met internationaal verkopen krijg je al snel met internationale regelgeving te maken. Helaas zorgt Amazon er niet automatisch voor dat jouw verzendingen aan al die regels voldoen. Je moet zelf regelen dat jouw producten voldoen aan alle regels van de landen waar je jouw producten verkoopt.

Ook moet je een btw-registratie regelen in de landen waar je verkoopt. Op de website van Amazon tref je een overzicht aan waarin staat wanneer je btw geregistreerd moet zijn in het land waar je verkoopt. Sommige verkooppartners kiezen ervoor om hun producten op te slaan in het land waar ze de meeste klanten hebben. Lees je goed in en kies de optie die het best bij jouw webshop past.

 • Barcodes en labels

Zoals eerder genoemd moeten de producten die je stuurt naar het fulfilment-centrum beschikken over een barcode. Wanneer je een eigen merk hebt kun je hier je eigen barcodes voor gebruiken. Wanneer je geen eigen barcodes hebt, kun je de barcodes van Amazon gebruiken. Je kunt je producten zelf labelen maar Amazon biedt ook een etikettering service, waarbij het je producten voor jou labelt.

 • Laat je voorraad niet helemaal los

Ook al ligt je voorraad in het fulfilment-centrum van Amazon, toch doe je er goed aan om je voorraad niet volledig uit het zicht te laten gaan. Wanneer je de voorraad actief beheert, kun je deze op tijd aanvullen en blijven optimaliseren. Door je voorraadgegevens te blijven analyseren kun je met een steeds grotere doorstroom gaan verkopen, zodat je onderneming blijft groeien.
groeien met een crossborder e-commerce-onderneming

Kosten van Fulfilment by Amazon

Kosten AmazonDe prijs van FbA bestaat uit de fulfilmentkosten, opslagkosten en eventueel extra services die een toeslag met zich meebrengen. De actuele tarieven kun je vinden op de website van Amazon zelf. Daar tref je een overzicht waar je in kunt uitrekenen wat de kosten voor jouw onderneming gaan zijn.

De fulfilmentkosten zijn afhankelijk van de omvang en het gewicht van de verkochte producten. Voor kleine pakketjes betaal je minder.

De opslagkosten zijn gebaseerd op het gemiddelde dagelijkse volume in kubieke meters dat je per maand opslaat in het fulfilment-centrum. In het hoogseizoen (oktober tot en met december) hanteert het platform hogere opslagkosten.

In het hoogseizoen rekent Amazon hogere tarieven voor haar fulfilment-diensten.

Deze kosten zijn inclusief pakken, verpakken, verzenden en afhandelen van je bestellingen, klantenservice en retourzendingen van je producten. Onder de extra services vallen het laten verwijderen van je voorraad en het laten etiketteren van je producten.

Naast de kosten van FbA zelf betaal je ook een commissie voor elke verkoop en de maandelijkse abonnementskosten voor je verkoopaccount van Amazon. Of Fulfilment by Amazon past bij je bedrijf hangt grotendeels af van jouw ondernemingsplannen. Wil je internationaal uitbreiden? Dan is Amazon een manier om die uitbreiding makkelijker te maken.

Wil je internationaal groeien en zoek je hulp bij Europese verpakking- en btw-regels of advertentiecampagnes? Amazonsellers hielp al meer dan 400 webshops met crossborder ambities.