menu

E-book webwinkel omzeilt BTW

Op boeken zit 6% BTW vanwege cultuur en onderwijsdoelen. E-books vallen deze momenteel nog buiten deze wetgeving en vallen onder de 19% BTW. Een e-book webwinkel omzeilt dit door buitenlandse servers.

Door de e-books te leveren via buitenlandse servers wordt er eigenlijk geimporteert. Daarover is duanewetgeving van toepassing maar omdat de goederen netto zelf een waarde van nul hebben zijn deze kosten ook nul. Hierdoor kan de 19% omzeilt worden. Zo redeneert e-book winkel Studon.

Bron: Elsevier Retail

Een omslachtige regel. Dat beseft de webwinkel zelf ook maar we hebben het hier over boeken. De wetgeving geeft al lang aan dat boeken een cultuur- en onderwijsaspect hebben en hierdoor zit er hierop een BTW percentage van 6%. Op ebooks zal op termijn deze wetgeving ook wel van toepassing worden als de overheid overtuigd raakt van de informatieverschaffing hiervan. Maar dit kan nog jaren duren. Hierop wil de webwinkel niet wachten. Vandaar deze constructie.

Op dit moment geeft de webwinkel simpelweg nog 19% korting op de ebooks om het eerst goed uit te zoeken. Op boeken is een vaste prijs van toepassing waardoor hierop geen korting mogelijk is maar aangezien e-books nog niet onder de boekenwetgeving vallen is het nog mogelijk korting te geven op e-books.

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan