Vinted laat Belastingdienst meekijken
Vanaf januari volgend jaar geeft het platform voor tweedehandskleding Vinted aan de Belastingdienst door hoeveel omzet gebruikers maken. Volgens het platform voldoet het hierdoor aan de Europese richtlijnen.
Sinds augustus 2019 is Vinted ook actief binnen Nederland. Via de app kopen en verkopen gebruikers tweedehandskleding. Het platform is van origine Litouws, maar ondertussen is het actief in 14 landen binnen Europa. Vorige week maakte het bedrijf nog bekend dat het klaar is voor een beursgang, maar dat hier nog geen concrete plannen voor zijn.
Na meer dan 30 verkopen in een jaar
Nederlandse gebruikers kregen onlangs te horen dat het platform vanaf januari de omzet van gebruikers door gaat geven aan de Belastingdienst. Naar eigen zeggen is het door de Europese richtlijnen verplicht om informatie door te spelen aan de Belastingdienst in ons land.
Als een gebruiker meer dan 2.000 euro verdiende met Vinted, krijgt de Belastingdienst een seintje.
Zodra een gebruiker meer dan 30 verkopen heeft in een jaar gaat er een automatisch seintje naar de Belastingdienst. Als een gebruiker voor meer dan 2.000 euro verkoopt, gebeurt dit ook. “Dit betekent niet direct dat er belasting betaald moet worden. Dit kan per land verschillen”, meldt Vinted.
Geen btw voor verkopers in privésfeer
“Of je belasting moet betalen over je verkopen is afhankelijk van de feiten en omstandigheden”, vertelt de Belastingdienst. “Als je het alleen hobbymatig of in de privésfeer doet, ben je geen ondernemer en hoef je been btw of inkomstenbelasting te betalen. Dat wordt anders als je het op grotere schaal doet en winst kunt verwachten.”
Reacties