Marktplaatsen moeten gegevens verkopers delen met belastingdienst

Marktplaatsen moeten gegevens verkopers delen met belastingdienst

Marktplaatsen zoals Amazon, eBay en Vinted moeten vanaf nu gebruikersverkopen op hun platform rapporteren aan de Belastingdienst. Dat staat in een nieuwe EU-wet. Verkopers worden geregistreerd als zij meer dan 2.000 euro verdienen of meer dan 30 transacties per jaar hebben.

Platformen moeten verkopen van gebruikers doorgeven aan de fiscus per 1 januari. Dit is onderdeel van de nieuwe ‘Wet transparantie over inkomsten digitale platformen’, ook wel DAC7. In Nederland is de wet al van kracht, maar voor veel EU-landen is de deadline verschoven naar het eind van Q1.

Verkopen registreren vanaf 2.000 euro

Volgens de nieuwe EU-regels moeten online marktplaatsen voortaan de verkoopopbrengsten van gebruikers doorgeven aan de fiscus. Naast omzetgegevens, moeten zij de naam, geboortedatum, bankgegevens, het adres en BSN-nummer van de verkoper delen.

De wet geldt niet voor elke verkoper.

Een Amazon of Bol.com moet deze informatie rapporteren in het land waar de gebruiker woont. Maar dat geldt niet voor elke externe verkoper. Pas als een gebruiker ruim 30 transacties per jaar of meer dan 2.000 euro verdient, is dit verplicht.

2 maanden uitstel voor meeste EU-landen

De nieuwe wetgeving is per 1 januari 2023 van kracht. Maar meer dan de helft van de EU-landen heeft deze deadline niet gehaald, te weten België, Duitsland, Kroatië, Cyprus, Estland, Griekenland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië en Spanje. Deze landen hebben nog 2 maanden de tijd om de wet in hun nationale regelgeving te verwerken.

Ruim de helft van de EU-landen miste de deadline.

‘Maak economische activiteit verkopers inzichtelijk’

Vorige week voerde Duitsland de wet pas door in eigen land. Volgens de Duitse overheid heeft deze als doel om ‘economische activiteiten van verkopers op online platformen inzichtelijk te maken voor belastingdiensten’. Externe verkopers die geld verdienen op deze marktplaatsen zouden ‘gelijk en rechtmatig’ belast moeten worden, zo valt te lezen in het memorandum.

Jasmijn

Jasmijn

Jasmijn schrijft nieuws- en achtergrondartikelen, met name over duurzaamheid in de ecommerce.

Bekijk alle berichten van Jasmijn

Gerelateerde berichten