Thuiswinkel.org: ‘hervormen arbeidsmarkt nodig’
Volgens veel online ondernemers verandert de arbeidsmarkt, maar blijft het politieke systeem tot nu toe achter. Belangenorganisatie Thuiswinkel.org vindt dat het nieuwe kabinet de arbeidsmarkt moet hervormen, waar een flexibele inzet van werk mogelijk is.
Deze week organiseerde Thuiswinkel.org een verkiezingsdebat, samen met Techleap, Kickstart.ai en Jong Nieuwspoort. Kandidaat-Kamerleden van zes politieke partijen waren aanwezig: Mona Keijzer (BBB), Pim van Strien (VVD), Marieke Koekkoek (VOLT), Lisa van Ginneken (D66), Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) en Laura Bromet (PvdA/GL).
Uitdagingen arbeidsmarkt
Tijdens het debat werd onder andere gesproken over uitdagingen op de arbeidsmarkt, zoals krapte op de arbeidsmarkt, onderwaardering van mbo’ers en de vraag naar een nieuwe inrichting van flexibiliteit. Volgens VOLT moeten technologische ontwikkelingen en de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.
“De nieuwe economie en nieuw werkgeverschap vragen om flexibele inzet van werk, gecombineerd met baanzekerheid. Maatwerk moet mogelijk zijn voor bedrijven om de ideale werksituatie te creëren”, aldus Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org. “En ja, werk moet lonen, maar het moet ook te betalen zijn voor het bedrijfsleven.”
‘Verlicht de belasting op arbeid, zodat er netto meer overblijft.’
“Verlicht daarom de belasting op arbeid, zodat er netto meer overblijft. En daarnaast moeten we, met de krapte op de arbeidsmarkt, investeren in mbo-, hbo- en wo-talenten. De overheid moet zorgen voor de juiste randvoorwaarden om het juiste personeel aan te trekken. Dat het voor bedrijven makkelijker wordt om mensen aan te trekken, zowel praktisch geschoold als expats.”
Regelgeving gaat te traag
Volgens medeorganisator Techleap hebben digitale ondernemers bovendien last van onzekerheid in wet- en regelgeving vanuit de overheid. “Ik hoor vaak dat ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn. Techbedrijven bevinden zich vaak in een nieuwe sector waarvan regels niet goed aansluiten bij bestaande wetgeving en businessmodellen”, vertelt Constantijn van Oranje, special envoy van Techleap.
‘We waren koploper in regelgeving, maar die positie gaan we verliezen.’
“En dat is het probleem met het reguleren van tech; de ontwikkeling ervan gaat te traag. Vooral in Europa. Biden komt nu in relatief korte tijd met een AI-act, Europa is al jaren bezig. Voordat de Act er is, is AI al tien stappen verder. We waren koploper in regelgeving, maar die positie dreigen we – naast de productie – ook te verliezen.”
‘Verantwoordelijkheid politiek om AI te snappen’
Tech- en ecommerce-bedrijven ontwikkelen zich snel. Volgens Techleap moet de politiek op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de techsector, zoals AI. “Er wordt te vaak over AI gepraat als containerbegrip. Het is de verantwoordelijkheid van de politiek om te snappen wat AI is. Als je een debat voert in generieke termen, creëer je onzekerheid bij ondernemers die producten bouwen. Zij hebben geen idee of Den Haag wel begrijpt waar ze mee bezig zijn.”
Reacties