Europees Parlement keurt herroepingsknop goed

Europees Parlement keurt herroepingsknop goed

Vorige week is de herroepingsknop goedgekeurd door het Europees Parlement. Deze knop, die oorspronkelijk was opgenomen in de richtlijn over op afstand gesloten financiële diensten, is nu van toepassing op alle op afstand gesloten overeenkomsten.

Meer controle over aankopen

De knop stelt consumenten in staat om hun overeenkomsten eenvoudig en snel te herroepen, waardoor ze meer controle over hun aankopen hebben. De Europese Unie wil zo de consumentenbescherming verbeteren. Vooral bij online aankopen hebben consumenten niet altijd de gelegenheid om een product fysiek te bekijken voor ze tot een aankoop overgaan.

Zorgen over herroepingsknop

Er zijn al enkele zorgen geuit over de toepassing van de knop in de praktijk. Belangenorganisatie Thuiswinkel.org stelde al dat consumenten al een herroepingsrecht van 14 dagen hebben en er een oplossing voor een niet bestaand probleem wordt aangedragen.

“Er zijn al enkele zorgen geuit over de toepassing van de herroepingsknop in de praktijk.”

Een veelvoorkomende vraag is hoe deze knop wordt gebruikt in situaties waarin consumenten meerdere producten kopen, waarbij ze sommige producten houden en andere retourneren. Dit kan leiden tot onzekerheid over hoe de regel moet worden toegepast. Er wordt van de overheid gevraagd dat de wetgeving duidelijke richtlijnen en procedures biedt om dit soort situaties op een goede manier aan te pakken.

Maroessia

Maroessia

Maroessia Karpenko werkt sinds 2023 voor Ecomercenews.nl, onderdeel van Zietuwel. Ze schrijft vooral nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Maroessia

Gerelateerde berichten