menu

Webwinkels China verzenden gratis naar NL

Er zijn steeds meer webwinkels uit Azië die nu ook (goedkoop) aan ons land leveren. En ze verkopen allemaal hetzelfde: gadgets, elektronica en namaakartikelen voor weinig geld. Een bedreiging voor de tussenhandelaar, Nederlandse webwinkelier en mogelijk zelfs consumentenrechten?

Het internet doet grenzen vervagen. Niet alleen tussen onze provincies en buurlanden maar zelfs tot aan Azië aan toe. Ebay gaf afgelopen jaar al aan te investeren in de logistiek vanuit China en mede door dit soort ontwikkelingen weten Chinese webwinkels steeds vaker ons land te bereiken. Het is niet de vraag of, maar eerder wanneer deze sites vergelijkingssites en Nederlandse zoekresultaten zullen gaan beïnvloeden. Vervelend voor de tussenhandelaar die door het internet zijn rol verliest. Maar ook voor webwinkels zelf die opeens echte prijsvechters als concurrenten krijgen.

Made in China

We hebben een dagje besteed aan het zoeken van de betere van dit soort sites. Bijna alle sites die we vonden waren gevestigd in China of Hong Kong en verkopen in veel gevallen soortgelijke producten: gadgets, speelgoed, games, accessoires voor gameconsoles, accessoires voor smartphones, mp3-spelers, sieraden, accessoires voor Apple-producten, navigatiesystemen, webcams, telefoons, tablets en accessoires voor de auto.

Een site als DealExtreme is al jaren bekend onder leden van sites als Tweakers en FOK!, want het is het goedkope walhalla voor iedereen die blij wordt van nutteloze, unieke, grappige en zinloze gadgets. En sites zoals die van DealExtreme hebben waarschijnlijk ook door dat we hier in Nederland graag goedkoop shoppen, want hun webwinkels zijn steeds meer aangepast op de Nederlandse consument.

Gratis verzending naar Nederland

Op verschillende websites, zoals BuyinCoins.com zien we rechtsboven in de hoek staan: “Free Shipping to Netherlands”. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren! Want veel mensen vinden de producten op zulke sites wel goedkoop, maar laten zich dan uiteindelijk tegenhouden door de (relatief) hoge verzendkosten. Het heeft ook weinig zin om goedkoop oordopjes te halen als de verzendkosten het eindbedrag uiteindelijk zo opstuwen dat je ze beter in de winkel op de hoek kan kopen.

Chinezen concurrent voor Nederlandse webwinkels?

De Chinese webwinkels bieden dus steeds vaker wereldwijd gratis verzending aan. De vraag is of deze webwinkels enige invloed kunnen uitoefenen op de portemonnee van de Nederlandse consument. En of, als gevolg daarvan, ze een concurrent kunnen vormen van soortgelijke webwinkels in ons land. Want ook hier hebben we genoeg webwinkels die ogenschijnlijk zinloze gadgets en kleine elektronica-artikelen verkopen. Die halen hun zendingen vaak uit, inderdaad, Azië. Maar waarom zou een consument nog bij zo’n webwinkel bestellen met bijbehorende verzendkosten als hij het goedkoper kan krijgen uit China en ook nog eens niks kwijt is aan verzendkosten?

Wat nog erg in het voordeel spreekt van de Nederlandse webwinkelier is dat de consument hem door de bank genomen meer vertrouwt dan een website uit het verre oosten. Dat laatste blijkt nu nog een terechte gedachte. Want ook al heeft de site LightintheBox.com zelfs een compleet Nederlandstalig aanbod, betaal je in euro’s en is er op het eerste gezicht voor de consument geen verschil tussen Nederlandse of Chinese aanbieders, als je een artikel wilt retourneren blijkt het retourenformulier gewoon in het Chinees aangeboden te worden. En dan heb je nog geluk dat je bij deze webwinkel je aankoop retourneren mag! Want voor Chinese webwinkels lijkt de Nederlandse regelgeving een stuk minder toepasbaar.

Momenteel blijkt het vooral een markt uit namaakartikelen en (te) goedkope elektronica maar bij succes van deze zullen webwinkels met kwaliteitsartikelen voor weinig geld niet uitblijven. Feit blijft wel dat de vanuit Azië opererende webwinkels steeds meer hun horizon verbreden en als (marketingtechnisch) gevolg daarvan de strijd aangaan met binnenlandse concurrenten door steeds meer service aan te bieden. Het is afwachten of ze hier in ons land potten kunnen breken met hun aanbod of dat het bij een kleine groep Nederlanders blijft.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch