Nederlandse export in 2021: 76 miljard euro online besteld

Nederlandse export in 2021: 76 miljard euro online besteld

In 2021 exporteerden Nederlandse bedrijven voor 76 miljard euro aan online bestelde goederen en diensten. Dit was goed voor 14 procent van de totale export van deze bedrijven. Maar liefst 52 procent van de ecommercebedrijven verkocht in dat jaar crossborder.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS, waarin de online exportcijfers van 2012 en 2021 werden vergeleken. Bijna 31 procent van de onderzochte bedrijven ontving in 2021 bestellingen via ecommerce. Negen jaar eerder was dat nog 22 procent. Volgens het onderzoek gaat het voornamelijk om online bestellingen van boeken of kleding, maaltijden of boodschappen en het boeken van vliegtickets of accommodaties.

aandeel bedrijven met ecommerce

52% ecommercebedrijven verkocht crossborder

Van de ecommercebedrijven verkocht 52 procent in 2021 in het buitenland. In 2012 was dat nog 41 procent. Deze aankopen werden vooral gedaan op websites en apps. Van de ecommercebedrijven gebruikt 23 procent deze verkoopkanalen.

De totale exportwaarde werd vooral gegenereerd door B2B crossborder-verkopen.

De online exportwaarde van 76 miljard euro kwam voornamelijk uit B2B crossborder-verkopen. Een klein deel van de online exportwaarde ging naar consumenten. Bestellingen van consumenten hebben meestal een kleinere waarde.

Groot deel ging naar EU-landen

Ruim driekwart van de waarde van de crossborder-verkopen ging naar EU-landen in 2021. Duitsland was de grootste afnemer voor Nederlandse bedrijven die minstens 50 procent van de omzet uit crossborder-verkopen halen. Daarna volgden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

top 10 exportbestemmingen

Tegelijkertijd was het aandeel bedrijven dat naar Frankrijk exporteert het grootst. Er werden dus veel bestellingen die een relatief kleinere waarde hadden naar Frankrijk verstuurd.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten