Europese crossborder ecommerce €143 miljard waard

Europese crossborder ecommerce €143 miljard waard

De crossborder ecommercemarkt in Europa was vorig jaar 143 miljard euro waard. En 59 procent daarvan werd gegenereerd via online marktplaatsen. Amazon is zelfs goed voor 22 procent van de online crossborder markt. inbreng van Europese marktplaatsen neemt wel toe, zij vertegenwoordigen nu 11 procent. Ook tweedehands speelt een steeds grotere rol.

Amazon leidt Europese crossborder ecommerce

Het aandeel van Amazon ten opzichte van de gehele crossborder ecommercemarkt in Europa is in een jaar tijd met 18,5 procent toegenomen. Ter vergelijking: de inbreng van marktplaatsen met Europees geld (zoals Vinted en Zalando) is met 17 procent toegenomen: zij waren vorig jaar goed voor 11 procent van de markt.

Dit blijkt uit de meest recente studie van Cross-Border Commerce Europe, die verwacht dat online marktplaatsen in 2025 goed zijn voor 65 procent van alle grensoverschrijdende online verkopen in Europa.

In 2025, doen marktplaatsen 65% van alle crossborder ecommerce in Europa.

Dit is volgens Cross-Border Commerce Europe de top tien van internationale marktplaatsen die actief zijn in Europa:

1. Amazon (VS)
2. eBay (VS)
3. AliExpress (China)
4. Etsy (VS)
5. Discogs (VS)
6. Wish (VS)
7. Vinted (Litouwen)
8. G2A (Polen)
9. Farfetch (VK)
10. Bandcamp (VS)

Het platform heeft ook gekeken naar wat voor producten de honderd marktplaatsen verkopen en aan wie. Het blijkt dat 56 procent B2C verkoopt en dat daarvan de helft een eigen voorraad met producten heeft. En twee van de drie marktplaatsen verkoopt niet hun eigen producten, maar verkoopt enkel die van derden. Dit zijn online platforms zoals Discogs, Wish, Farfetch en Bandcamp.

41 procent verkoopt tweedehands

Marktplaatsen waarbij consumenten aan elkaar verkopen, zoals bijvoorbeeld via Marktplaats.nl gebeurt, vertegenwoordigen 36 procent van de top 100. En één op de tien richt zich op online veilingen, zoals bijvoorbeeld The Salesroom. En 41 procent van de onderzochte marktplaatsen verkoopt tweedehands artikelen, waarbij Vinted de grootste is.

Top 25 online marktplaatsen in Europa

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten