Webshops zien in cao bescherming tegen buitenlandse spelers

Webshops zien in cao bescherming tegen buitenlandse spelers

Meerdere grote webwinkels willen een cao oprichten om zich beter te wapenen tegen internationale reuzen als Amazon en JD.com. De markt is nu nog ongereguleerd, waardoor buitenlandse spelers onder meer concurreren op lage lonen. Met een eigen cao willen de partijen afdwingen dat buitenlandse spelers zich ook aan onze regels moeten houden.

Branchevereniging Inretail en Picnic zijn met meerdere webwinkels in gesprek over de oprichting van een nieuwe vereniging van ecommerce-werkgevers. Welke partijen dit precies zijn, is niet bekend. Wel liet Wehkamp al weten mee te doen en gaf Bol.com aan vooralsnog geen aanleiding te zien om zich aan te sluiten bij een cao. De deelnemende partijen zijn zowel actief in de food- als non-foodsector.

‘CAO-afspraken zijn essentieel geworden’

Michiel Muller, medeoprichter van Picnic, vindt het essentieel dat er cao-afspraken komen. “Webgiganten als Amazon en JD.com komen hier een ongereguleerde markt binnenwandelen en zullen gaan concurreren op zaken als zzp-constructies en lage lonen”, stelt hij in het FD. Met een eigen cao wil Picnic afdwingen dat buitenlandse clubs zich ook aan deze regels moeten houden.

Op dit moment zijn de tienduizenden medewerkers in de ecommerce-branche alleen gebonden aan de eigen regelingen van de bedrijven waar zij werkzaam zijn. Vakbonden hebben geregeld kritiek op de arbeidsvoorwaarden en de omstandigheden waarin zij werken. Als een meerderheid binnen de ecommerce zich aansluit bij de cao, kunnen betere omstandigheden collectief worden afgedwongen.

‘Interessante stap naar meer’

Voordat het zover is, moet er nog wel wat werk worden verzet. “Het gaat nu nog om een handjevol bedrijven. Een cao is pas algemeen verbindend als zestig procent van de markt zich heeft aangesloten”, zegt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org. Ze is wel enthousiast over het initiatief en noemt het een interessante ‘eerste stap naar meer’.

Naar verwachting zullen de deelnemende bedrijven in de komende weken een werkgeversvereniging oprichten, om daarna met vakbonden te onderhandelen over een eigen cao.

Linda

Linda

Linda de Vries werkt sinds 2015 bij Zietuwel, waar ze zich hoofdzakelijk bezighoudt met interviews voor Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten