lightspeed ecommerce

PayPal gelooft niet in NFC

PayPal gelooft niet in NFCNear Field Communication, kortweg NFC, wordt door verschillende partijen als dé toekomst van mobiel betalen gezien. PayPal is daar echter niet een van. Volgens het bedrijf zullen de mobiele betalingssystemen die door Google, Vodafone, Orange, Visa en Mastercard worden ontwikkeld snel weer achterhaald zijn.

Mobiel betalen wordt de toekomst, daar zijn velen het over eens. Maar de manier waarop dat mobiele betalen moet plaatsvinden is nog onduidelijk. Een van de vormen waarmee het zou kunnen aanslaan bij het grote publiek is NFC. Hiermee hoeft een consument niet langer zijn ouderwetse portemonnee te te trekken, een van de tientallen plastic pasjes te gebruiken of omslachtig in te loggen om via internet geld over te maken. Een simpele chip in of op de telefoon is genoeg. De consument houdt de telefoon een paar tellen tegen een speciaal NFC-punt en de betaling is geschied.

Bedrijven experimenteren met NFC
Grote creditcardbedrijven als American Express, Mastercard en Visa zijn hier al druk mee bezig en ook Google mengt zich in de strijd. Sommige Android-telefoons worden al standaard geleverd met een ingebouwde NFC-chip. In ons land is Rabobank actief met NFC-tests.

Maar PayPal heeft niet heel veel vertrouwen in de mobiele betalingssystemen op basis van NFC. Want zoiets vereist complexe samenwerkingen tussen banken, mobiele telefoon-operators, software-ontwikkelaars en fabrikanten van mobieltjes. Daarbij moeten winkels en restaurants nieuwe apparatuur op hun kassa’s installeren en moeten last but not least consumenten beschikken over NFC-telefoons.

‘NFC snel achterhaald’
PayPal heeft wel geëxperimenteerd met NFC in hun Android-app en een tijdje als een kassasysteem in Zweden, maar het is nu toch sceptisch over de technologie. David Marcus, hoofd van de mobile-afdeling bij PayPal: “Het zal NFC tijd kosten om aan te slaan bij de massa. Maar tegen de tijd dat NFC dit is gelukt, leven we al in een wereld die verder verwijderd is van de ouderwetse kassa zoals we die nu kennen.”

Het bedrijf is bezig met een alternatief dat veel gemakkelijker te installeren zou zijn. Deze week kondigde PayPal een samenwerking aan met hotelgroep Yotel, dat klanten een kamer in Heathrow en New York laat boeken en betalen binnen zestig seconden vanaf Yotel’s website.

PayPal is van plan om het PayPal-account van de consument te koppelen aan zijn telefoonnummer en pincode. Wanneer je dan iets koopt bij een deelnemende winkelier hoef je alleen de PayPal-optie te selecteren en je mobiele nummer en pincode in te voeren. Voordeel van dit systeem is dat het gemakkelijk in bestaande hardware geïmplementeerd kan worden, nadeel is dat de klant wel over een PayPal-account moet beschikken. En dat je misschien niet je portemonnee hoeft te trekken, maar je alsnog wel tien en daarna nog eens vier cijfers moet intoetsen…

Gerelateerde berichten