Kwart van de Nederlanders gebruikt AI bij het shoppen

Een kwart van de Nederlanders (25 procent) zegt het afgelopen jaar ChatGPT of een andere AI-assistent te hebben gebruikt bij het shoppen. Dat is een stijging van 57 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral mensen onder de veertig omarmen AI. Ecommerce News onderzocht hoe dit werkt.
Mensen gebruiken AI-tools, zoals ChatGPT, steeds vaker als persoonlijke assistent. Ook de ecommerce wordt blijkbaar niet overgeslagen, zo blijkt uit het jaarlijkse Retail Report van Adyen. “Consumenten omarmen AI in een razendsnel tempo”, vertelt Julien Marlier, Country Manager Benelux bij Adyen.
Jongeren vaker dan ouderen
Vooral mensen onder de veertig zetten AI in tijdens het shoppen. Zo gebruikt de helft van de twintigers (50 procent) en twee op de vijf dertigers (43 procent) een ‘slimme assistent’ bij het shoppen. Naarmate Nederlanders ouder worden, daalt de adoptie. Iets meer dan één op de tien vijftigers (14 procent) gebruikt AI tijdens het winkelen, en bij zestigers is dat slechts 10 procent.
55% kiest vaker voor AI omdat er te veel informatie staat op sociale kanalen
Niet zo lang geleden keken we hierbij nog vooral naar social media-platforms, maar de ‘socialmediamoeheid’ neemt blijkbaar toe. Van de shoppers geeft 55 procent aan vaker voor AI te kiezen omdat er te veel informatie is op sociale kanalen. AI helpt volgens hen met het filteren daarvan.
Nu nog vooral ter inspiratie
Uit het onderzoek blijkt dat consumenten AI momenteel nog vooral gebruiken om inspiratie op te doen voor bijvoorbeeld outfits of maaltijden (55 procent). Maar blijkbaar zijn er ook steeds meer mensen benieuwd naar welke producten een AI-tool ze adviseert.
Dat gebeurt dus nog vooral tekstueel. Enkele voorbeelden van hoe mensen ChatGPT gebruiken bij het shoppen:
- “Ik zoek een duurzame regenjas onder de 100 euro die geschikt is voor op de fiets – heb je suggesties?”
- “Wat zijn stijlvolle sneakers voor deze lente die goed passen bij een minimalistische stijl?”
- “Welke robotmaaier is het best beoordeeld in 2024 en geschikt voor een tuin van 300 m²?”
- “Kun je me helpen met outfits voor een bruiloft in Italië in juni? Ik hou van neutrale kleuren.”
‘Advies van een persoonlijke winkelhulp’
Volgens het onderzoek is het voordeel van een AI-tool zoals ChatGPT dat die snel informatie kan samenvatten van veel websites of reviews. Zo krijg je snel een overzicht. De tool houdt rekening met je voorkeuren en helpt je om sneller een keuze te maken. Het lijkt op een virtuele winkelhulp, maar dan niet verbonden aan één webshop.
Al is het de vraag hoe persoonlijk die antwoorden van een AI-tool echt zijn. Als wij in een klein testje vragen waarom een groene broek ons niet staat, krijgen we net zo’n overtuigende bevestiging als wanneer we vragen waarom die juist wel bij ons past.
De kans is groot dat je als advies een gemiddelde krijgt van wat gangbaar is
Gezien de werkwijze van AI-tools, die zich baseert op alle data die het heeft geïndexeerd, is de kans groot dat je vooral een soort gemiddelde krijgt van wat er gangbaar is volgens de ‘online massa’. Maar voor veel mensen is dat dus blijkbaar bruikbaar advies.
Helft van de Nederlanders wil ook via AI-tools bestellen
Naast consumenten ziet Adyen in het rapport ook dat retailers (online én fysiek) AI strategisch inzetten. Uit het onderzoek onder retailers blijkt dat 31 procent investeert in AI om het productaanbod te versterken. Uiteindelijk denkt de betaalaanbieder dat kunstmatige intelligentie straks niet alleen kledingkeuzes adviseert, maar ook direct de betaling afhandelt. Bijna de helft van de Nederlanders (49 procent) is bereid om rechtstreeks via AI te kopen, zodra dat mogelijk is.
Reacties