lightspeed ecommerce

Buitenlandse spelers domineren ecommerce top 10

Buitenlandse spelers domineren ecommerce top 10

Ecommerce in België wordt nog steeds gedomineerd door buitenlandse spelers. Vorig jaar hadden de Nederlandse giganten Bol.com en Coolblue de grootste omgezet, gevolgd door Amazon Frankrijk. Alleen de Belgische shops van Vanden Borre en Vente-Exclusive (Veepee) vinden we terug in de top 10.

Ben je op zoek naar de meest actuele top 10 grootste webshops van België? Bekijk dan deze overzichtspagina. Hier vind je altijd de laatste cijfers!

De top 10 van ecommerce-spelers in België is afkomstig van de Ecommerce Foundation, dat hiervoor keek naar de omzet van online retailers in 2018. Bol.com was (net als in Nederland) vorig jaar de grootste, met een omzet van 386 miljoen euro. Het Ahold-bedrijf wordt gevolgd door omnichannel-retailer Coolblue, dat vorig jaar voor 322 miljoen euro verkocht in België.

Top 10 van online retailers in België
Top 10 van online retailers in België. Bron: Ecommerce Foundation (via Gondola)

Amazon met drie websites in ecommerce top 10

Nederland en België worden nog niet zo massaal gedomineerd door Amazon zoals in andere West-Europese landen, maar de invloed van de Amerikaanse gigant is er niet minder om. Eigenlijk staat Amazon op de derde plek in de top 10, tenminste als we de omzetten van Amazon.fr, Amazon.com en Amazon.de bij elkaar optellen. Maar ook los van elkaar vinden we de drie websites van Jeff Bezos terug in de top tien: Amazon.fr op de derde plek, Amazon.com op plek zes en Amazon.de op de negende plek, maar net iets boven Vente-Exclusive.

Crossborder-ecommerce in België

Verder blijkt uit het onderzoek van de Ecomerce Foundation dat Belgische consumenten niet onbekend zijn met crossborder ecommerce. De meeste online shoppers (58 procent) kopen zowel online in België als in het buitenland. Slechts 28 procent koopt alleen bij vaderlandse webwinkels, terwijl 16 procent juist alleen maar over de grens shopt.

En wanneer wij in het buitenland shoppen, dan doen we dat – natuurlijk – vooral bij de Noorderburen (34 procent). Maar ook China (16 procent), Duitsland (15 procent) en het Verenigd Koninkrijk (10 procent) zijn in trek.

Meerderheid wil best aantal dagen wachten op levering

Waar de trend in ecommerce lijkt om alles maar steeds sneller te leveren, is de Belg nog redelijk geduldig. Hoewel 21 procent verwacht een levering de volgende dag of de dag daarop te ontvangen, is maar liefst 58 procent tevreden met een bezorging binnen drie à vijf dagen. Voor zo’n één op de acht consumenten mag de levering zelfs meer dan zes dagen duren.

Update

Veepee heeft met de redactie van Ecommerce News contact opgenomen en stelt dat het rapport van de Ecommerce Foundation ‘zeer foutieve’ cijfers gebruikt. De omzet van Vente-Exclusive.com zou in 2018 namelijk niet 61 miljoen euro, maar 198,5 miljoen euro bedragen. Hiermee zou het online flashsalesplatform op een derde plek komen, nog boven Amazon.fr.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten