Betaalprovider kiezen

In Nederland zijn veel betaalproviders actief. Soms verwarren mensen betaalproviders met aanbieders van betaalmethoden, zoals PayPal of iDeal. Een betaalprovider is eigenlijk een tussenstap, en helpt jou al deze betaalmethoden te bundelen en zorgt dat de communicatie tussen jouw webshop en de betaaloplossing goed verloopt. Hoe kies je nu de juiste betaalprovider voor jouw webwinkel?

Betaalprovider niet nodig, wel handig

Payment service providerBetaalproviders worden ook wel PSP’s genoemd, wat staat voor payment service provider. Het is niet verplicht om zaken te doen met een betaalprovider want als jij zelf facturen wilt versturen, of alleen betalingen via bijvoorbeeld PayPal accepteert dan heb je geen extra collecterende partij meer nodig. Maar de meeste webwinkels, zelfs de allergrootste spelers, kiezen wel voor een betaalprovider om te zorgen dat alles veilig, snel en correct verloopt en voor alle technische ondersteuning die nodig is bij de betaling zelf.

Zoek je een psp met voldoende betaalopties, makkelijk te implementeren en zonder abonnementskosten? Mollie.com is een van de snelstgroeiende spelers in Europa.

Een betaalprovider kan je veel werk uit handen nemen qua papierwerk maar in veel gevallen moet je wel eerst door betaalmethoden zelf worden goedgekeurd voor ze dit kunnen doen. Creditcardmaatschappijen willen zelf dus ook een handtekening, voordat ze je creditcard-transacties laten accepteren. Daarnaast moet je soms de koppeling met de betaalprovider zelf realiseren. In de meeste gevallen wordt dit geregeld door de aanbieder van je webwinkelsoftware of bouwer van je webwinkel.

Een betaalprovider kan je qua papierwerk veel werk uit handen nemen.

Betaalproviders

Betaalproviders vergelijken

In Nederland zijn er veel aanbieders dus is het soms lastig om te kiezen welke betaalprovider het beste bij jou past. Veel webwinkeliers die eenmaal met een partij in zee gaan, vergelijken of wisselen daarom ook niet zo snel meer. De Nederlandsche Bank voert controles uit en er zijn strenge regels verbonden aan deze sector waardoor je wel kunt stellen dat in Nederland eigenlijk geen slechte aanbieders bestaan. Elke aanbieder is daarmee geschikt. Door het gebruik van derden-rekeningen zou je zelfs bij faillissement op je geld kunnen rekenen.

Ondanks dat alle betaalproviders geschikt kunnen zijn, zijn er natuurlijk wel verschillen waardoor jij wel een keuze kunt maken. Om te beginnen kun je ze vergelijken door de betaalmethoden die ze bieden, want niet iedereen biedt hetzelfde. Natuurlijk wil je de meest populaire betaaloplossingen als iDeal, creditcards en PayPal. Maar daarnaast wil je misschien ook achteraf-betalen aanbieden, of klanten uit Duitsland en België laten afrekenen via de lokale betaalmethoden. Niet elke betaalprovider kan dit.

Technische verschillen vergelijken

Daarnaast zijn er technische verschillen. Want iDeal mag dan standaard zijn, wat doe je als hierin een storing is? Schakelt jouw kassa dan automatisch door naar een andere betalingsvorm? En wil je bij creditcards altijd de betaling via 3D-secure controleren? Ook indien het om een vaste klant gaat die wekelijks bij je bestelt? Het tweaken van de kassa, en daarmee zorgen voor de beste conversie, is soms een sport op zich en daarmee een goede manier om partijen met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het afrekenen via verschillende apparaten of via jouw specifieke webwinkelsoftware misschien bij de ene aanbieder beter dan bij de andere.

Klantenservice of tarieven vaak doorslaggevend in keuze

Verder in het type contact. Als jouw betaalprovider in Groningen of Limburg zit dan zie je ze misschien niet dagelijks bij je op de werkvloer. Aan de andere kant kies je misschien liever een vriendelijke toon aan de telefoon of per mail dan een accountmanager die jou regelmatig op kantoor op komt zoeken maar daarnaast bijna niet bereikbaar is? En natuurlijk zijn er verschillen in de tarieven van betaalproviders al is dit een grijs gebied want niet alle prijzen zijn openbaar. Zo blijkt er regelmatig volumekorting mogelijk die ervoor zorgt dat zelfs de grotere en duurdere aanbieders soms goedkoop kunnen zijn als ze besluiten dat jij in hun doelgroep valt.

Daarnaast is het erg specifiek van jouw webwinkel. Heb jij bijvoorbeeld veel buitenlandse klanten waardoor korting op Bancontact of Sofort interessanter is dan een eurocent korting op elke iDeal-transactie? Dan zul je ontdekken dat ook hier het zoeken van het de beste aanbieder soms een hele klus kan zijn!