Welke Chinese platforms komen eraan?

AliExpress, Shein en Temu zijn bekende namen in de Nederlandse ecommerce. Maar er zijn meer Chinese verkoop-platforms die naar Nederland willen uitbreiden. Maak kennis met Joybuy, Miravia, TikTok Shop, Trendyol en Urban Revivo. Wat zijn het voor platforms, hoe concreet zijn hun expansieplannen en wat kun je er als online verkoper mee?
De afgelopen weken werd bekend dat de meeste Nederlandse webwinkelbestedingen naar buitenlandse spelers gaan, dat de Chinese ecommercegolf toeneemt en dat deskundigen niet verwachten dat een pakjestaks van twee euro die golf stopt.
AliExpress, Shein en Temu
Volgens de cijferaars van ECDB behoorden AliExpress (6e) en Shein (8e) in 2023 al tot de tien grootste online verkopers in Nederland. Temu stond op de 37e plek op die omzetlijst, maar het dochterbedrijf van het grote Chinese ecommerce-concern Pinduoduo startte hier pas in april 2023. Sindsdien is Temu enorm gegroeid.
Hetzelfde geldt voor de weerstand tegen de Chinese platforms, die veel onveilige producten de Europese markt op brengen. In een brandbrief aan de regering roepen Thuiswinkel.org en MVO Nederland deze week op tot directe maatregelen tegen de “oneerlijke concurrentie van ultra fast fashion”. Shein en Temu worden daarin bij naam genoemd, de Europese Commissie doet ook al onderzoek naar de invloed en werkwijze van beide platforms.
5 potentiële nieuwkomers uit China
Maar dat is nog niet alles. Terwijl Shein en Temu beloven het beter te gaan doen, hebben verschillende Chinese marktplaatsen meer of minder concrete uitbreidingsambities geuit in de afgelopen periode. Hieronder lichten we er vijf uit, in alfabetische volgorde.
-
Joybuy
Joybuy is een platform van JD.com, het op één (Alibaba) na grootste ecommerce-concern uit China. Tussen 2015 en 2021 was Joybuy al actief in Europa, waar het de concurrentie moest aangaan met AliExpress. Zonder al te veel succes, waardoor het merk (tijdelijk) weer verdween uit Europa. JD.com pakt het nu anders aan en introduceerde in 2022 Ochama in Europa, om te beginnen in Nederland. Het startte als omnichannel-concept, maar de winkels in Leiden, Rotterdam, Utrecht en Diemen zijn allemaal gesloten. Wel heeft de formule hier een groot afhaalpuntennetwerk. Vanuit geautomatiseerde magazijnen verzendt Ochama inmiddels producten naar ruim twintig verschillende Europese landen. Leveranciers kunnen aanhaken op Ochama, een “one-stop e-commerce-ervaring in alle categorieën, samen met verse en diepvriesproducten”.
Maar JD.com wil verder groeien op ons continent: dit voorjaar is Joybuy opnieuw gelanceerd als “JD.com’s European full-category online retail brand designed to bring customers a faster, more convenient, and cost-effective shopping experience”. De formule is geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk, potentieel geïnteresseerde verkopers zijn uitgenodigd om zich aan te sluiten.
Joybuy moet JD’s Europese webwinkelcentrum worden
Ondertussen werkt JD.com als Jingdong Logistics aan de uitbouw van zijn (third party) logistieke propositie op ons continent. Zo werft de Chinese ecommercereus nu personeel voor een nieuw magazijn in Tilburg.
-
Miravia
Miravia is een platform van Alibaba, China’s grootste ecommercespeler naar omzet. Het startte eind 2022 in Spanje waar het in korte tijd een gevestigde naam werd. Miravia richt zich daarnaast op Portugal en de site kwam ook in het Engels beschikbaar. Miravia sponsorde de Olympische Spelen in Parijs, maar is vooral actief in Spanje en Portugal. Het platform heeft shop-in-shops van grote merken als Garnier, Lego, Mars en Samsung. Miravia.nl werd al in mei 2022 geregistreerd door Alibaba Singapore Holding Private Limited, maar de site is hier niet actief. Wel heeft Alibaba het platform opengesteld voor onder meer verkopers uit Nederland.
-
TikTok Shop
Door de recente uitbreiding naar Duitsland, Frankrijk en Italië is TikTok Shop inmiddels actief in de vijf grootste ecommercemarkten van Europa; de winkelfunctionaliteit kwam eerder al beschikbaar op de Britse en Spaanse markt en daarnaast in Ierland. Momenteel kunnen Nederlandse merchants zich nog niet registreren als verkoper op het social media-platform van ByteDance, maar de verwachting is dat dit niet lang meer duurt. TikTok Shop ontwikkelt ondertussen snel door, waarbij het ook al pre-owned introduceerde op het Europese continent. Interessant is de vraag of en hoe Nederlandse merchants straks kunnen aanhaken op Fulfilled by TikTok (FBT), dat beschikbaar is in het Verenigd Koninkrijk en nu in Duitsland wordt opgezet.
-
Trendyol
Trendyol is het grootste ecommerceplatform in Turkije. In 2018 verwierf Alibaba een meerderheidsaandeel in het bedrijf uit Istanbul. Sindsdien is de Europese top 10-speler actief geworden in onder meer Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Polen, Bulgarije en Griekenland. Vanuit een nieuw magazijn in de Roemeense hoofdstad Boekarest wil Trendyol de hele Zuid-Europese markt gaan bedienen. Het is niet waarschijnlijk dat de ambities daar ophouden.
Trendyol biedt plaats aan honderdduizenden verschillende online verkooppartners, maar het richt zich niet actief op de werving van Nederlandse partners. Wel heeft het bedrijf al enige tijd een kantoor in Amsterdam. Het adres daarvan staat ook vermeld bij Trendyol’s verkoopaccount op bol. Shoppers vinden daar ruim 5.500 items van het gelijknamige modelabel, waarmee ze “de laatste modetrends uit Turkije kunnen omarmen”.
-
Urban Revivo
“China’s Zara tries going global in hopes of Shein-like success”, schreef het Franse nieuwsplatform Fashion Network afgelopen maart over Urban Revivo. Het Chinese retailbedrijf opende een winkel in Londen en heeft ook ambities op ons continent, zowel offline als online. Een winkelopening in Parijs is al aangekondigd, vestigingen in andere grote Europese steden moeten volgen. Ondertussen werkt Urban Revivo aan een productiefaciliteit in Turkije om van daaruit de Europese markt te gaan bewerken met (in het begin) eigen producten. “Our going global is for real”, zei oprichter Leo Li tegen persbureau Bloomberg. Urban Revivo, beschikbaar in het Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans, heeft design hubs in China en Europa. Dankzij een verticale geïntegreerde supply chain kunnen producten binnen tien dagen van de tekentafel op de virtuele schappen belanden.
Reacties