menu
lightspeed ecommerce

Shoppen vanaf de bank steeds populairder

Shoppen vanaf de bank steeds populairderMcommerce groeit hard, in ieder geval in Amerika. Daar steeg de omzet in dit verkoopkanaal met 31 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. En daarmee wordt deze door tablets aangedreven vorm van ‘op de bank-commerce’ voor veel multichannel-shoppers al snel een van de meest populaire manieren om online hun slag te slaan.

Volgens de IBM Online Retail Index, waar deze cijfers vandaan komen, groeiden in dezelfde periode verkopen vanuit de stenen winkels met 3,7 procent, wat betekent dat mcommerce bijna tien keer zo hard groeit. Mcommerce is in Amerika nu goed voor 17,4 procent van alle online retail-verkopen. Het jaar ervoor bedroeg dit percentage nog 13,3 procent. Verder groeide de omzet in de totale ecommerce-sector met twintig procent in het eerste kwartaal.

Officiële cijfers voor het eerste kwartaal worden eind deze maand bekendgemaakt door het Amerikaanse equivalent van de Kamer van Koophandel, maar het lijkt erop dat de omzet uit ecommerce en postorder-bestellingen richting de 118 miljard dollar gaat. Ter vergelijking: de totale omzet in de Amerikaanse retailsector (exclusief auto(onderdelen), brandstof, reizen en voedsel) bedraagt 542,9 miljard dollar.

Verbeterde gebruikerservaring
De groei in verkopen die plaatsvinden via mcommerce zou vooral komen door de verbeterde gebruikerservaring voor consumenten die shoppen vanaf hun mobiele apparaten als de iPad en Kindle. Website-eigenaren, webwinkeliers en marketeers beginnen steeds meer in te zien dat ze hun website ‘mobile-friendly’ moeten maken, iets wat de laatste tijd vooral wordt gerealiseerd door het design responsive te maken. Op die manier maakt het niet uit vanaf wat voor scherm de bezoeker de site bekijkt, het design en de content passen zich moeiteloos aan. Ook het gegeven dat steeds meer webwinkeliers een app lanceren zal aan deze groei hebben bijgedragen.

Zijn tablets de toekomst?
Eerder schreven we al dat tablets beter voor de conversie zijn dan smartphones. Dat tablets sowieso populair zijn, blijkt wel uit cijfers van IBM waaruit blijkt dat verkeer via de iPad is toegenomen met bijna tachtig procent in het eerste kwartaal van dit jaar, in vergelijking met het kwartaal ervoor. De tablet leent zich dan ook uitstekend voor ‘on the go’ of ‘niet vastgeroest achter de computer’ shoppen. Zo is het apparaat licht en mobiel genoeg om het mee te nemen naar en te gebruiken tijdens een ritje met het openbaar vervoer, bij anderen thuis of in een café of andere openbare ruimte. En tegelijkertijd is het ook weer groot genoeg om er goed mee uit de voeten te kunnen als het aankomt op het doen van bestellingen of het researchen van producten, iets wat niet altijd opgaat voor de veel kleinere smartphone.

De groei van mcommerce benadrukt overigens ook maar weer eens dat men niet langer enkel moet kijken naar online versus offline, maar dat er dus ook flinke veranderingen zijn in de diverse online kanalen.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch