Shopping-apps populairder door lockdown
Shopping-apps zijn gestegen in populariteit sinds de eerste lockdown. Webwinkels zien een flinke toename in het aantal downloads en bestellingen binnen hun mobiele shopping-aps. Omzet via dit kanaal nam met maar liefst 45 procent toe.
Producten kopen met gebruik van een mobiele webwinkel-app was de laatste jaren al populairder gewonnen, maar mcommerce nam door de uitbraak van het coronavirus een vogelvlucht. Het gedeeltelijk sluiten van winkels, het afschaffen van koopavonden en de algehele angst voor besmetting hebben ertoe geleid dat meer mensen shopping-apps hebben gedownload.
Omzetgroei van 45 procent
Onderzoek van JMango360 onder 300 webwinkels wereldwijd laat een omzetgroei van 45 procent zien. De grootste groei werd gerealiseerd tijdens de eerste maanden van de uitbrak. Zo nam het aantal downloads van shopping-apps in april met 109 procent toe en stegen de in-apptransacties in die maand met 88 procent. De grootste groei in omzet was zichtbaar in juni, toen de verkoop steeg met 69 procent.
Mobiel winkelen: meer dan shoppen via Amazon of Bol.com
Volgens CEO Berry de Kort zijn deze cijfers het bewijs dat mobiel winkelen meer is dan bestellen via de apps van Amazon of Bol.com. “Het beïnvloedt nu echt de hele ecommerce-sector. Grote spelers krijgen volop aandacht, maar we vergeten weleens dat de rest van de shops samen nog steeds het grootste deel van de ecommercemarkt in handen heeft. En ook zij noteren dus een flinke groei in app-gebruikers en omzet.”
Het beïnvloedt nu echt de hele ecommerce-sector.
Gemiddelde orderwaarde wel gedaald
Tussen september vorig jaar en september dit jaar zijn het aantal downloads, in-apptransacties en de omzet gestegen, maar één factor is wel gedaald: de gemiddelde orderwaarde. In februari werd er weliswaar een stijging van 72 procent genoteerd, maar tijdens de eerste maanden van de uitbraak daalde die flink. In het tweede kwartaal lag die zelfs 36 procent lager dan in het eerste kwartaal.
Volgens De Kort kwam dit deels doordat de schrik er in het begin goed in zat en webshops daardoor hun producten tegen flinke kortingen aanboden via pushberichten.
“Retailers moeten nu verder kijken dan kortingen om consumenten geïnteresseerd te houden. Dat de app geïnstalleerd is en op hun lockscreen staat, is een enorme overwinning. Maar nu is het de uitdaging om ze betrokken te houden. Zo verander je seconden van betrokkenheid in minuten, minuten in transacties en transacties in duurzame relaties.”
Reacties