Parlementslid Remen pleit voor belasting op online aankopen

Parlementslid Remen pleit voor belasting op online aankopen

Het Vlaamse Parlementslid, en tevens onderneemster, Grete Remen wil een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op consumptie, transport, milieu en vervuiling. Ze snapt niet waarom we grote buitenlandse spelers toejuichen, terwijl de lokale handelaar het onderspit delft.

In een column op Knack.be doet het Parlementslid, dat ook CEO is van Damhert Nutrition, haar beklag over de huidige situatie. Ze vraagt zich af waarom Belgen bedrijven uit het buitenland verheerlijken en het toejuichen hoe internationale winkels zich offline en online op de Belgische markt vestigen, terwijl tegelijkertijd lokale winkels niet kunnen concurreren met deze reuzen. “En als giganten als Ikea dan ook nog nauwelijks belastingen betalen, wordt het helemaal een oneerlijke strijd.”

Lokale bedrijven delven het onderspit

En terwijl Europa de ongelijkheid tussen lokale handelaars en multinationals volgens Remen tolereert, hebben lokale bedrijven nog nooit meer in de nationale schatkist gepompt dan nu én hebben ze ieder jaar af te rekenen met een dalende verkoop. Volgens Remen is een fundamentele taxshift dan ook broodnodig. “Een verschuiving van lasten op arbeid naar lasten op consumptie, transport, milieu en vervuiling is niet alleen wenselijk maar vooral noodzakelijk en urgent.”

‘Ecommerce enorm schadelijk voor milieu’

“Een milieubelasting op e-commerce biedt stof tot nadenken. Ieder pakje wordt vervoerd en heeft 30% kans op retourrecht. Tel daarbij dat een bestelwagen gemakkelijk 200 gram CO2 uitstoot per kilometer en de grote buitenlandse internetreuzen gigantische hoeveelheden retourverzendingen moeten verwerken en het kleinste kind beseft dat dit enorm schadelijk is voor ons milieu.”

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten