Nachtwerk in ecommerce mogelijk vanaf 20:00

Nachtwerk in ecommerce mogelijk vanaf 20:00

Nachtwerk in ecommerce wordt mogelijk vanaf acht uur ’s avonds, mits er toestemming is van één vakbond. Dat is de belangrijkste aanpassing die de regering heeft gedaan aan de regels die gelden omtrent nachtwerk in de Belgische ecommerce-industrie. Ook wordt het mogelijk een akkoord te sluiten op bedrijfsniveau, buiten de sector om.

Dat schrijft De Standaard vandaag. In het Zomerakkoord van afgelopen juli stond nog dat nachtarbeid in de ecommerce mogelijk was vanaf middernacht, maar daar was onder andere ecommerce-associatie Comeos het niet mee eens. Een vakbond zou op deze manier namelijk alsnog kunnen voorkomen dat er tussen acht uur ’s avonds en middernacht werd gewerkt.

Avonduren essentieel voor webwinkels

De regels zijn nu dus aangepast, waardoor nachtarbeid vanaf 20:00 mogelijk wordt met het akkoord van één vakbond. Een belangrijke aanpassing, want voor webwinkels zijn juist die avonduren essentieel voor het voorbereiden van de te verzenden pakketten. De regering had weliswaar in 2015 al het plan om dit mogelijk te maken, maar toen was er nog een akkoord nodig van alle vakbonden.

Een andere aanpassing is dat bedrijven volgend jaar ook een akkoord kunnen afsluiten op bedrijfsniveau, waarbij na twee jaar een sector-cao zou moeten volgen. Deze aanpassing is gedaan met in het achterhoofd dat een bedrijfsakkoord makkelijk is af te sluiten.

Omzetstijging van 7,5 procent door nachtwerk vanaf 20:00

Volgens onderzoek van logistieke speler Montea zou nachtarbeid vanaf acht uur de omzet met 7,5 procent laten toenemen. De winst neemt hierdoor weliswaar niet toe, omdat er hoge loon- en filekosten tegenover staan. De hoop is in ieder geval dat de Belgische ecommerce door deze aanpassingen beter kan concurreren met de buurlanden, waar nachtwerk al veel langer mogelijk is.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten