‘Mobiele betaalmarkt groeit naar 739 miljard euro’

‘Mobiele betaalmarkt groeit naar 739 miljard euro’

Dankzij smartphone-fabrikanten die hun eigen betaal-ecosystemen bouwen en nieuwe innovaties en veranderingen op het gebied van mobiele betaalmethoden is er een nieuwe vraag ontstaan naar betalen met de mobiel. De verwachting is dat de wereldwijde mobiele betaalmarkt goed is voor 739 miljard euro aan het eind van dit jaar.

Dat komt neer op een groei van 25,8 procent in vergelijking met de waarde van de mobiele betaalmarkt vorig jaar. De voorspelling wordt gedaan door onderzoeksbureau TrendForce. Volgens research-manager Kelly Hsieh zijn van de smartphone-fabrikanten die een mobiele betaalbusiness ontwikkelen, Apple en Samsung twee merken die een voorsprong hebben op de rest.

Apple, Samsung en Google domineren

“Maar aangezien Android meer dan de helft marktaandeel heeft op het gebied van mobiele besturingssystemen, heeft Google ook een mogelijkheid om een uitgebreid mobiel betaalsysteem op te zetten”, zo zegt ze. “Google heeft recent al haar digitale portemonnee Android Pay in meerdere landen gelanceerd en zette vervolgens vorige maand een grote stap door een samenwerking aan te kondigen met het grote Japanse ecommerce-bedrijf Rakuten.” Gebruikers van Android Pay hebben in Japan nu toegang tot Edy, het e-moneyplayform van Rakuten dat is geaccepteerd in grote restaurantketens als McDonald’s en Domino’s Pizza.

NFC wordt het helemaal in 2017

Volgens TrendForce zal er in 2017 ook aanzienlijk vooruitgang worden geboekt met het ontwikkelen van veilige mobiele betaaloplossingen en zal NFC de mainstream-oplossing worden. Vorig jaar lanceerden grote Chinese smartphone-merken als Huawei en Xiaomi mobieltjes die standaard zijn uitgerust met deze technologie. TrendForce schat dat meer dan 60 procent van de smartphones die dit jaar verscheept zullen worden NFC hebben. “De veiligheid en het gemak dat deze technologie met zich meebrengt zou het betaalgedrag van de consument in de toekomst wel eens drastisch kunnen veranderen.”

Het onderzoeksbureau verwacht ook dat meer dan de helft van de dit jaar verkochte smartphones uitgerust is met vingerafdruk-herkenning, een technologie die niet alleen betalen veiliger moet maken, maar ook laagdrempeliger voor de consument.

Gerelateerde berichten