lightspeed ecommerce

Klarna onder vuur door schandaal?

klarnaJens Saltin, de Nederlandse country manager van Klarna,  is samen met een co-founder van het bedrijf opgepakt na een aanklacht vanwege sexual abuse op een 19-jarige dame, afgelopen zaterdag in New York. Jens was de man die in Nederland de kar moest trekken.

Niet zo lang geleden vroegen wij Jens Saltin nog ‘de kleren van het lijf’ op de vestiging in Amsterdam en op de Webwinkel Vakdagen gaf hij nog een presentatie over de toekomst van achteraf betalen. Dit gaat volgens het bedrijf meer social worden! 

Klarna medewerkers niet zo ‘social’?
Of Klarna haar eigen trends en visie ook in Nederland kan uitvoeren en of mensen de manier van werken van Klarna zien zitten, zal de toekomst moeten uitwijzen. In ieder geval is duidelijk dat er over het afgelopen weekend achteraf heel wat uitgelegd moet worden, en mogelijk zelfs achteraf een borg en schadevergoeding betaald moet worden, want er is een officiele aanklacht tegen twee medewerkers van Klarna ingediend in Amerika.

Wat er van waar is, en hoe de situatie precies was, zal waarschijnlijk achter gesloten deuren besproken moeten worden. Toch zal het nieuws het bedrijf in Nederland geen goed doen. De heren worden overal met naam en toenaam genoemd en met krantenkoppen als “Sex Horror at Hotel” wordt het gebeuren bijzonder hard neergezet. De concurrentie in achteraf betalen is moordend (oké misschien iets minder crimineel dan dat maar toch vrij heftig) en Klarna heeft moeite om een sterke positie in Nederland te krijgen.

Dat heeft het bedrijf niet tegengehouden groot uit te pakken in ons land. Klarna Nederland is in korte tijd uitgegroeid tot een man of vijfentwintig. Bij zo’n groei en dynamiek kan het blijkbaar niet anders dan dat er wat groeipijnen ontstaan want op de Nederlandse vestiging zijn al aardig wat wisselingen geweest. Jens is de country manager in Nederland en het is zijn taak om een stabiele situatie voor het bedrijf te realiseren. Hij is een van de kopstukken van het bedrijf in ons land maar zal na deze aanklacht waarschijnlijk wel wat anders aan zijn hoofd hebben.

Inmiddels hebben we van Klarna Nederland een officiele reactie ontvangen. Een woordvoerder geeft aan: “We zijn op de hoogte van het vermeende voorval in New York City waarbij twee van onze medewerkers betrokken zouden zijn. Beiden geven aan onschuldig te zijn en hebben op eigen initiatief tijdelijk verlof van het bedrijf opgenomen terwijl deze privé-zaak wordt onderzocht.”

Update 27 februari: (toch) geen zaak
De beschuldigingen tegen Jens Saltin en Niklas Adalberth zijn verworpen. Dat betekent dat er geen zaak meer is, of mogelijk niet eens is geweest. In ieder geval laat een woordvoerder van Klarna Nederland ons weten dat het niet is afgekocht, zoals in Amerika nog wel eens gebeurt. Niklas Adalberth en Jens Saltin zijn daarmee sinds vrijdag weer verlost van iedere verdenking.

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten