Buyer persona maken
Veel webwinkels, en met name de grote spelers, werken met buyer persona’s. Maar wat is dat eigenlijk, een buyer persona? En waarom zou je er een moeten maken voor je webwinkel? Op deze pagina leggen we dat allemaal uit.
Een buyer persona is een Engelstalig begrip uit de marketingwereld. Heel in het kort gezegd is het een gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper. Niet van je droomklant of van je gewenste doelgroep, maar op basis van (aankoop)gedrag in je webwinkel. Een buyer persona is de personificatie van alle relevante data die je maar kan vinden in je webwinkel.
Buyer persona zie je overal terug in je webwinkel
Het in kaart brengen van het aankoopgedrag van je doelgroep helpt je bij alle facetten van het runnen van een webwinkel. Het zorgt ervoor dat je je klanten beter begrijpt en dat je hen dus ook beter van dienst kan zijn. Of het nu gaat om beter gerichte marketingcampagnes, een subtiele verandering van de koop-knop of een andere manier van toenadering in het aftersales-proces.
Waarom het belangrijk is om er een te hebben
Pas als je goed weet wie je klanten zijn, kun je ze écht goed bedienen. En dat wordt alsmaar belangrijker. Online vindt er nu namelijk een totaal andere strijd plaats dan vroeger. In het begin van ecommerce ging het erom wie het goedkoopst was, daarna ging het erom wie het snelst kon leveren en nu lijkt het te gaan om wie de klant het beste bedient. Dat is mede ingegeven door stenen winkels die zich in de strijd mengen. Die konden vaak niet op prijs of snelheid concurreren, maar hebben vaak nog wel een streepje voor wat betreft het leveren van een fijne klantervaring.
Je moet dus weten wie je klanten zijn. Je kan daar achter komen door het ze persoonlijk te vragen, maar dan ben je al snel heel erg lang bezig. Je kan ook duiken in de cijfers van je webwinkel. Je kunt een buyer persona maken door bijvoorbeeld demografische data te bekijken in Google Analytics, de levensstijl van je klanten te ontdekken via Facebook Audience Insights of door antwoorden te krijgen op specifieke vragen via enquêtes en winacties.
Buyer persona via Google Analytics
Je buyer persona kan je voor een heel groot deel maken op basis van gegevens die je via Google Analytics vindt. Onder het kopje ‘Doelgroep’ vind je bij Google Analytics al een hoop interessante informatie. Zo zie je bijvoorbeeld uit welke landen je bezoekers komen, wat voor besturingssysteem ze gebruiken, welke leeftijdsgroep ze het meest vertegenwoordigen en wat voor interesses ze hebben.
Je buyer persona kan je deels maken op basis van Google Analytics-data.
Maar voor het creëren van een buyer persona kijk je niet alleen naar demografische data, je kijkt ook naar bepaalde gedragspatronen. Ook deze vind je terug in Google Analytics. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoeveel procent van jouw bezoekers terugkerende bezoekers zijn en hoeveel procent van de mensen die op je homepage terechtkomt nog een andere pagina bezoekt of juist al bij het startpunt van je webwinkel afhaakt.
Via Facebook Audience Insights
Ook Facebook is een handig middel om meer te weten te komen over je klanten. Via Facebook Audience Insights kun je allerlei gedetailleerde informatie over jouw doelgroep vinden. De tool is bedoeld om gerichte reclames via Facebook te sturen, maar je kan het natuurlijk ook gebruiken om eerst gewoon wat interesse dingen over jouw klanten of fans te weten te komen. Hoeveel procent is bijvoorbeeld vrouw? En hoeveel vrijgezellen zijn er? En moet je je marketing vooral op ouders richten of juist op jongeren?
Met Facebook Audience Insights is het ook mogelijk om een e-maillijst te uploaden van bijvoorbeeld mensen die via het aanmelden van de nieuwsbrief hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in jouw webwinkel. Met filters kun je jouw bezoekers verdelen op basis van land, leeftijd, relatiestatus, financiële status, werk en opleiding. Kijk hierbij naar opvallende uitschieters, zodat je buyer persona zo gedetailleerd mogelijk wordt.
Buyer persona maken
Wanneer je alle belangrijke gegevens hebt verzameld, is het tijd om je buyer persona te maken. Je kan dat van de grond af aan opbouwen, maar gelukkig zijn er online ook allerlei tools die je hiermee kunnen helpen. Heb je eenmaal een buyer persona aangemaakt, dan is het vanaf nu gemakkelijker en fijner om allerlei marketingactiviteiten te ontplooien. Of je nu bezig bent met het optimaliseren van je webwinkel voor zoekmachines, het schrijven van content voor op je blog of het onderhouden van je diverse social-mediakanalen, het zal je gemakkelijker afgaan als je weet voor wie je dit precies allemaal doet.
Houd dus altijd je buyer persona bij de hand of in gedachten wanneer je wijzigingen doorvoert aan je webwinkel, tweets de wereld in stuurt of klanten die een bestelling hebben gedaan wilt bedanken in een mailtje.