90% pakketten binnen één dag bezorgd

90% pakketten binnen één dag bezorgd

Vorig jaar werd 90 procent van alle binnenlandse pakketten binnen één werkdag bezorgd. Slechts 0,1 procent kan worden bestempeld als same-day-delivery; de rest werd binnen twee dagen of langer bezorgd.

Same-day-delivery mag dan steeds meer in trek zijn, dit zien wij niet direct terug in de cijfers die de ACM heeft gepubliceerd. Maar die heeft ook niet volledig zicht op de markt, want uit de door hen opgevraagde cijfers blijkt dat alleen PostNL en DHL Parcel bezorging op dezelfde dag aanbieden. Zij hebben blijkbaar dus niet de gegevens van same-day-delivery-aanbieders als Red je pakketje en Fietskoeriers.

PostNL en DHL doen 90% van de markt

Maar kijkend naar het volume hebben alleen al PostNL en DHL Parcel bijna 90 procent van de markt in handen. Gezamenlijk komen zij echter niet verder dan 0,1 procent van alle binnenlandse pakketten via same-day-delivery aan te bieden bij de consument.

Uit de Post- en Pakkettenmonitor 2018 blijkt dat de vier grote pakketvervoerders (PostNL, DHL Parcel, DPD en GLS) de meeste pakketten aan huis (82 procent) bezorgen. Twee jaar geleden nog wilde 90 procent van de consumenten hun pakketjes bij voorkeur thuis in ontvangst nemen. Nu wordt er meer besteld voor bezorging via pakketkuizen of andere bezorgwijzen zoals bij kantoorpanden. Het volume hiervan steeg van 6 naar 13 procent.

Bezorging van pakketten in Nederland.

Vorig jaar werden 504 miljoen pakketjes vervoerd en de onderzochte pakketbedrijven wisten daarmee 17 procent meer omzet te behalen dan in het jaar ervoor. De totale omzet kwam vorig jaar uit op 2,5 miljard euro. Ondertussen nam ook de markt voor brievenbuspakketjes toe: die nam in een jaar tijd met 18 procent toe.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten