Webwinkel vanuit huis in Nijkerk verboden

Kleding webwinkel vanuit huis verboden Bijna alle webwinkels beginnen de verkoop in eerste instantie vanuit huis. Ons wordt vaak gevraagd of dit mag of dat er een vergunning voor moet zijn. In Nijkerk mag een webwinkel niet langer kleding verkopen vanuit de garage.

In dit geval is het reden voor de webwinkel om zelfs tijdelijk te sluiten. Zonder mogelijkheid tot het aanleveren van kleding of mensen de kleding vooraf te laten zien verwacht de webwinkel niet verder te kunnen. Bron: Textilia.nl (bron heeft pagina verwijderd, red).

Vanuit huis verkopen wettelijk verboden?

De wet is hierin lastig. Ten eerste omdat het enorm per gemeente kan verschillen. Soms is er een vergunning of zelfs bestemmingsplan die dit soort zaken regelt. Andere gemeentes doen er eigenlijk niets aan en treden pas op als er in de buurt klachten ontstaan. Als je van plan bent om te verkopen vanuit huis is het dan ook altijd aan te raden in ieder geval de buren even in te lichten!

Puur wettelijk gezien is een huis meestal enkel woonbestemming. Je kunt hier dan ook niet zomaar een groot bedrijf in starten. Maar zo nu en dan wat via een online marktplaats verkopen en die mensen langs laten komen is niets mis mee. Een webwinkel zit vaak tussen deze twee gevallen in.

Webwinkel vaak uitzondering

Met een webwinkel is de voorraad, omzet en eventueel extra verkeer soms erg beperkt. Met een kleine webwinkel heb je misschien maar weinig leveranciers, misschien haal je zelfs zelf de voorraad op en verkoop je het grootste deel gewoon via de post. Maar veel klanten willen toch even komen kijken. Zeker bij zaken als bijv. kleding of duurdere artikelen kan het marketingtechnisch helpen als je een bezoekadres op je webwinkel zet.

Zolang dit beperkt blijft, de webwinkel eigenlijk meer een hobby is, zal de gemeente hier niets aan doen. Zelfs niet als je een KvK-inschrijving hebt en je webwinkel erg professioneel is. Zolang het grootste gebeuren virtueel is, is er op de locatie weinig aan de hand.

Anders wordt het als er dagelijks meerdere autos op de weg stoppen voor het huis, of zelfs vrachtwagens van leveranciers. Iets dat bij grotere artikelen als kleding toch voor kan komen. Ook kan het zijn dat het voor omwonenden gewoon vervelend kan zijn. Omdat mensen langszaam de straat rijden om het juiste nummer te vinden, omdat er savonds telkens veel verkeer is, of er autos op de weg staan. Een gemeente kan dan vaak niets anders doen dan bedrijfsactiviteiten verbieden. Dit is in Nijkerk nu dan ook gebeurd.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten