menu

Webwinkel inschrijven bij KVK

Veel mensen beginnen een webwinkel als hobby. Met een open source webwinkel formule en gewoon vanuit huis. Als hobby is het prima om te starten. Maar wat als je hobby opeens uitgroeit tot een echt bedrijf?

Als je thuis in alle rust en zonder al te grote investeringen een eigen bedrijf wilt opzetten is een webwinkel beginnen een van de beste methoden. Doordat alles virtueel gebeurt is er niet direct de noodzaak voor een pak, pand, bedrijfsauto of andere grote uitgaven. Met een kleine inventaris en een gehuurde of open source webwinkel kun je een heel eind komen als je ondernemer wilt worden.

En sommigen doen dat ook, zelfs zonder dat dit echt vooraf al de bedoeling was. Ze zijn er bijvoorbeeld mee begonnen omdat ze eerst via een marktplaats of veilingsite wat verkochten en met een eigen socialmedia profiel of internetpagina dat wat persoonlijker wilden maken. Zolang het overduidelijk iets hobbymatigs is, het is bijvoorbeeld niet winstgevend en je hobby heeft geen eigen naam en identiteit, kan het weinig kwaad het eens zo te proberen.

Maar als het aan de overheid ligt dan is iets dat begint als leuk tijdverdrijf in de winter op donkere dagen omdat er niets op TV is, online al snel een echte onderneming. Zodra de webwinkel omzet begint te maken, of als je door klanten verward kan worden met bedrijven omdat je bijvoorbeeld  professionele webdesigners hebt ingehuurd dan eist de wet dat je jouw onderneming inschrijft bij de KVK.

Je webwinkel inschrijven bij de KVK
Als hobby starten kan wel, maar dan moet het ook echt overduidelijk een hobby zijn. Bijvoorbeeld als je online je familiealbum verkoopt aan wat neefjes en nichtjes, of als je alleen de hele inventaris van je overleden grootmoeder verkoopt. Het is duidelijk dat er niet direct onbekende klanten komen en dat de continuiteit van je webwinkel vrij beperkt zal blijven.

Zolang je overduidelijk kunt aantonen dat het een hobby is, niet alleen voor jou maar ook voor de bezoekers van je online domein, kun je er vrij ver mee gaan. De Belastingdienst en KVK kennen namelijk geen echte grens voor hobbyinkomsten. Je mag zoveel verdienen met je hobby als je wilt zolang je dit maar opgeeft bij de inkomstenbelasting als “inkomen uit overige werkzaamheden”.

Wel zijn er regels over wat een hobby is, en wat niet. Een webwinkel is eigenlijk al snel een bedrijf, mede omdat het onder de detailhandel valt. Je moet je officieel al snel inschrijven bij de KVK als je online producten levert aan voor jou onbekende consumenten. In de praktijk is dit gebied natuurlijk lastig zwart-wit te maken voor de overheidsinstanties. De Belastingdienst zal echt niet elke student die een gratis webwinkelaccount direct allerlei sancties sturen. Een beetje ondernemer maakt dus gebruikt van het grijze gebied en kiest het voor hem meest gunstige moment. Toch is dit in de praktijk al vrij in de ontwikkelfase. Mede doordat groothandels en leveranciers niet leveren aan webwinkels zonder KVK inschrijving bijvoorbeeld. Of omdat betalingsproviders geen iDeal mogelijkheden bieden zonder KVK inschrijving.

Voordelen KVK inschrijving (willekeurige volgorde)
– Professionelere uitstraling
– BTW van je uitgaven kun je verrekenen
– Meer mogelijkheden m.b.t. leveranciers e.d.
– Belastingvoordelen (in veel gevallen)

Nadelen KVK inschrijving:
– Je valt nu onder het zakelijk recht
– Enkele vaste kosten (KVK inschrijving en vaak Hoofdbedrijfschap Detailhandel)
– Meer verplichtingen m.b.t. administratie
– Bij verkoop aan consumenten maakt BTW je direct duurder

Eigenlijk is juridisch voor jou persoonlijk een KVK inschrijving voor je webwinkel meestal nadelig maar fiscaal, snel voordelig. Het grootste voordeel zit hem vaak in het gemak. Van een webwinkel wordt niet alleen vanuit de overheid vaak verwacht dat deze een KVK inschrijving heeft, ook de consument en je leveranciers en partners eisen het vrijwel direct. Persoonlijk zou ik namelijk niet zo snel iets kopen bij een webwinkel waarop niet duidelijk een KVK nummer te zien is. Om je webwinkel écht een reeele kans te geven een succes te worden, zul je de stap dus toch moeten maken. En in dat geval kun je die stap over de drempel maar het beste snel gemaakt hebben!

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan