Webshopovername.nl: ‘Eerste jaar was goed voor 5 miljoen’

Webshopovername.nl: ‘Eerste jaar was goed voor 5 miljoen’

Afgelopen najaar maakten Sander Scholten en Ben Koppenens overnames opeens een populair onderwerp binnen de ecommerce. Met hun overnameplatform en diverse blogs en gastartikelen wisten ze vele duizenden webwinkeliers wakker te schudden. En met succes: in haar eerste jaar heeft Webshopovername.nl al voor zo’n 5 miljoen euro aan ecommerceomzet van eigenaar laten wisselen.

Dat de twee mannen een platform lanceerden voor webwinkelovernames is niet zo gek, aangezien Sander en Ben zelf ook uit de ecommerce komen. Zo had Sander enkele webshops, waarvan hij er een in fietsaccessoires verkocht in 2015. Een jaar later verkocht hij drie webshops in dierenbenodigdheden. Maar gemakkelijk was dat niet, zo vertelt hij Ecommerce News.

Webshops met een omzet van minstens 10 miljoen euro kunnen adviseurs inschakelen en voor de allerkleinsten volstaat Marktplaats, maar in het middensegment was het zoeken naar een koper of verkoper zeer lastig. Dit was dan ook de aanleiding om zelf een platform op te richten. WebshopOvername .nl doet hierbij beide: ze houden zich bezig met advies en overname-trajecten, maar matchen ook kopers en verkopers met elkaar.

Een vliegende start maken door een webshopovername? Lees dan wat erbij een webwinkel kopen, of juist een webshop verkopen, allemaal komt kijken.

Officieel is Webshopovername.nl gestart eind 2015, maar de eerste maanden bestonden met name uit het goed in kaart brengen van de markt, het opzetten van de eigen onderneming en het neerzetten van een online platform. Via een partnerplatform werd een basisaanbod gevonden en vanaf juli 2016 zijn de eerste kopers en verkopers van start gegaan bij Webshopovername.nl. Daarna ging deze vrij snel uit de startblokken.

Eerste jaar goed voor een overname per week

Inmiddels zit het eerste jaar er dus al weer op en zijn 114 webshops verkocht of on hold. Dat laatste kan betekenen dat de eigenaar in onderhandeling is, maar ook dat deze zelf om wat voor reden dan ook de webshop (tijdelijk) uit de verkoop haalt. Er zijn zo’n 60 webshops écht verhandeld, waarvan het overgrote deel een nieuwe eigenaar via het platform heeft gevonden. Grofweg is het eerste jaar dus afgerond met één overname per week.

Grofweg een overname per week gerealiseerd.

Omdat kopers en verkopers elkaar prima via het platform lijken te vinden, kan dit aantal in theorie zo verdubbelen, maar Sander en Ben zien dat met name de laatste maanden het vooral het niveau van de webshops is dat toeneemt. “Het platform kreeg veel bekendheid toen Tel Sell zich bij ons aansloot, maar dit is allang niet meer de grootste webshop op ons platform. Daarbij merken we dat hoe hoger de vraagprijs en omzet van een webshop, hoe meer werk er is voor ons. Denk aan de berekening van een goede waarde, maar ook de begeleiding van de kopers en verkoper.”

‘Het aantal grotere webshops neemt snel toe’

Het platform mag zeker nog groeien, maar doordat er ook enkele webshops met miljoenenomzetten aansluiten verwachten ze gemiddeld gezien ook wat meer tijd per webshop te spenderen. Wel zien ze al snel een verdubbeling in omzet die van eigenaar wisselt. “Komend jaar zullen we meer dan tien miljoen euro ecommerce-omzet verhandelen.”

De gemiddelde verkoop wordt dus wat groter, maar de focus blijft op het totale mkb. “We hebben het platform opgericht omdat we zelf hier veel behoefte aan hadden, dus ook webshops van eenpitters blijven zeker welkom.” Wel vinden de heren het belangrijk dat ze vooral serieuze overnames kunnen faciliteren.

‘Zolang er maar een realistische vraagprijs kan worden neergezet’

“Veel kleine webshops denken te rooskleurig over winst. Ze rekenen hun eigen uren bijvoorbeeld helemaal niet mee. Kopers onderschatten vaak juist de expertise die er bij een webshop komt kijken. Pakketjes inpakken kan iedereen, maar wat is de webshop nog waard als alle expertise uit het bedrijf wordt getrokken?” Maar het zijn niet alleen de kleinere shop, ook de grotere spelers hebben vaak een onrealistisch beeld over de vraagprijs.

Voor Sander en Ben is het vooral belangrijk of een webshop te verkopen valt. Er moet dus een realistische vraagprijs kunnen worden neergezet, waar zowel de koper als de verkoper zich qua opzet in kan vinden. Daarnaast moeten beide partijen transparant zijn en voorafgaand aan de deal alle informatie delen. “En daarna kan er natuurlijk nog altijd over de exacte prijs worden onderhandeld.”

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten