Peeters wil lagere loonkosten voor nachtwerk ecommerce

Peeters wil lagere loonkosten voor nachtwerk ecommerce

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil opnieuw een extra loonkostenverlaging voor wie in nachtploegen werkt en hij wil daarnaast ruimte maken voor experimenten waarbij werknemers van supermarkten ook ’s nachts online bestellingen verzorgen. Met retailorganisatie Comeos wil hij bij een grote Belgische retailer een dergelijk experiment op poten zetten.

Door dit experiment in werking te zetten, kan met de betrokken werknemers getest worden hoe zij op een flexibele manier ’s nachts kunnen werken, zo valt te lezen bij De Morgen. Het is de zoveelste poging om nachtwerk in de Belgische ecommerce mogelijk te maken én te stimuleren. Want het verbod op nachtwerk in ecommerce mag dan eind vorig jaar zijn opgeheven, de situatie is er niet beter op geworden. Bedrijven moesten namelijk de nachtarbeid zelf in hun cao vastleggen en een half jaar later had nog geen enkele webwinkel dit doorgevoerd.

Nachtarbeid bij wet mogelijk gemaakt

In oktober werd dan ook besloten dat ecommerce-bedrijven hun personeel voortaan zonder akkoord van de vakbonden ’s nachts mochten laten werken. Nachtarbeid bij ecommerce was bij wet mogelijk gemaakt. Maar om deze nieuwe wet – waarvan het ontwerp normaal gesproken deze vrijdag op de ministerraad wordt goedgekeurd – toe te passen moeten de drie vakbonden telkens toestemming geven. En hiermee wordt ’s nachts werken in de ecommerce-sector dus nog steeds onnodig belemmerd.

En dus blijft de Belgische ecommerce achter ten opzichte van bijvoorbeeld de online retailindustrie in Nederland. “We blijven achter door het gebrek aan flexibiliteit en de hoge loonkosten. Voor de e-commerce liggen die in Nederland 17 procent lager”, zo zegt voorzitter Jan Delfosse van Comeos. Minister Peeters is het daarmee eens en pleit dan ook voor lagere loonkosten voor wie in nachtploegen werkt. Volgens vicepremier Alexander De Croo heeft de nieuwe wet op nachtarbeid wel degelijk positieve gevolgen, al zal dat niet direct voor de ecommerce-industrie gelden.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten