One Stop Shop btw-inkomsten 20 miljard in 2022

One Stop Shop btw-inkomsten 20 miljard in 2022

Lidstaten van de Europese Unie hebben vorig jaar 20 miljard euro aan btw-inkomsten geïnd via de nieuwe ecommerce btw-portalen. Volgens de Europese Commissie bewijst dit het succes van het nieuwe systeem.

Twee jaar geleden introduceerde de Europese Commissie een nieuw btw-stelsel als onderdeel van haar inspanningen om een gelijker speelveld voor bedrijven te creëren. Met de uitgebreide One Stop Shop (OSS) kunnen bedrijven btw aangeven en afdragen voor al hun verkopen van goederen en diensten binnen de EU in één lidstaat. Met de onlangs geïntroduceerde Import One Stop Shop (Import OSS) is dit ook mogelijk voor goederen met een lage waarde die in de EU worden geïmporteerd.

Enkel portaal

In OSS kunnen verkopers dus elektronisch btw-aangifte den via één portaal, in plaats van zich apart te registreren in elk land waar ze producten verkopen. Dit maakt de btw-registratie en -aangifte een stuk eenvoudiger voor online verkopers. Het OSS-systeem is in het leven geroepen om de naleving van de btw-regels te bevorderen en crossborder ecommerce binnen de Europese Unie te vergemakkelijken.

Het OSS-systeem is bedoeld om crossborder ecommerce te vergemakkelijken.

In 2022 hebben de lidstaten meer dan 17 miljard euro geïnd via het OSS-portaal, dat dus betrekking heeft op de online verkopen binnen de EU. Daarnaast werd 2,5 miljard euro aan btw-inkomsten geïnd op de invoer van ecommerce-goederen. Het directoraat-generaal Belastingen en Douane-unie verklaart: “Dit cijfer omvat de nieuwe btw-inkomsten die zijn gegeneerd door de afschaffing van de btw-vrijstelling die voorheen gold voor de invoer van goederen met een lage waarde (onder de 22 euro), die zeer fraudegevoelig was.”

Toename van 26%

In totaal zijn de btw-inkomsten die via de nieuwe systemen zijn geïnd, met 26 procent gestegen ten opzichte van de cijfers voor 2021. Bijna 130.000 bedrijven hebben zich geregistreerd om hun btw op online verkopen te verantwoorden met behulp van het nieuwe kader, wat wijst op een positieve reactie van handelaren op de vereenvoudigingen.

Bijna 130.000 bedrijven hebben zich al geregistreerd.

Deze nieuwe cijfers, gebaseerd op gegevens die door de lidstaten zelf zijn verstrekt, tonen de succesvolle implementatie van de nieuwe btw-regels voor Europese ecommerce aan, aldus het directoraat.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten