Nederlander shopt voor €2,6 miljard bij Europese webshops

Nederlander shopt voor €2,6 miljard bij Europese webshops

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar bijna 2,6 miljard euro uitgegeven aan aankopen bij buitenlandse webwinkels binnen de Europese Unie. Dit komt neer op een stijging van bijna 32 procent ten opzichte van de situatie een jaar eerder.

Vorig jaar gaven Nederlanders nog 1,9 miljard euro uit in Europese webshops. Nu is daar meer dan 600 miljoen euro bijgekomen. Volgens het CBS, dat vandaag met de cijfers komt, is het niet eerder voorgekomen dat de jaarlijkse bestedingen van Nederlanders bij webwinkels in de EU zoveel toenamen.

Online verkopen door EU-webwinkels aan Nederlandse consumenten

2016 1,12 miljard euro
2017 1,37 miljard euro
2018 1,62 miljard euro
2019 1,94 miljard euro
2020 2,56 miljard euro

In zeven jaar tijd bijna verviervoudigd

In bovenstaande tabel is te zien wat Nederlandse consumenten uitgaven bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. In 2014 werd er nog geen 700 miljoen euro gespendeerd. In zeven jaar tijd is dat bedrag dus bijna verviervoudigd.

De aankopen stegen vooral in laatste drie kwartalen.

Volgens het CBS stegen de aankopen vooral in de laatste drie kwartalen van vorig jaar sterk, met stijgingen van 30 tot 38 procent. En dit is uiteraard goed te verklaren, want vlak voor de overgang naar het tweede kwartaal kreeg ons land te maken met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus.

Online omzet in Nederland nam met 40% toe

Het waren overigens niet alleen de omzetten van buitenlandse webwinkels die flink toenamen, ook in eigen land stegen de verkopen. Steeg de omzet in 2015 (ten opzichte van het jaar ervoor) nog met 22,1 procent, vorig jaar lag die jaarlijkse stijging van de online omzet op meer dan 40 procent.

Deze stijging is vooral toe te schrijven aan omnichannel-spelers. Hun omzet nam ten opzichte van 2019 met meer dan de helft toe. De omzet van de online-only spelers steeg met bijna 36 procent eveneens flink.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten