Nederland beste ecommerce-land af

Nederland beste ecommerce-land af

Twee jaar op rij waren we de beste van de wereld op ecommerce-gebied. Maar vorig jaar heeft Zwitserland ons helaas ingehaald. Dit komt onder andere omdat daar meer mensen internet gebruiken en de leverbetrouwbaarheid hoger ligt.

Vorig jaar konden we trots melden dat Nederland het beste ecommerce-land was. Een titel die het ’t jaar ervoor ook al kon overleggen, nadat ons land Luxemburg van de troon had gestoten. Maar dit jaar gaat de eer toch echt naar Zwitserland.

Tweede op jaarlijkse lijst van VN

De ranking waar het over gaat is de B2C E-commerce Index die UNCTAD, de organisatie voor handel en ontwikkeling van de VN, jaarlijks opstelt. Het kijkt hierbij naar in hoeverre landen in staat zijn om ecommerce te ondersteunen.

In hoeverre ondersteunt een land ecommerce?

UNCTAD kijkt hiervoor naar tal van zaken, waaronder toegang tot internet en veilige servers, het gebruik van bankrekeningen en hoe betrouwbaar de logistieke infrastructuur is.

Acht Europese landen in top 10

Nederland staat nu dus op plek twee, maar staat nog wel boven Denemarken, dat knap in de top drie is gekomen vanuit een zesde plek een jaar geleden. De top 10 wordt sowieso gekenmerkt door een hoge aanwezigheid van Europese landen. Met uitzondering van Singapore en Hongkong zijn alle landen in deze toplijst afkomstig uit Europa.

Top 10 beste ecommerce landen in 2020

VS en China ontbreken in top 10

Wellicht opmerkelijk is het ontbreken van de VS en China, toch de twee grootste ecommerce-markten ter wereld. Zij staan momenteel respectievelijk op de 12e en 55e plaats in de index. Volgens UNCTAD [pdf] is één van de redenen waarom ze niet hoger scoren, dat hun grootte in de index niet wordt meegerekend.

De twee grootste ecommerce-markten ter wereld staan verrassend genoeg niet in de top 10.

Verhoudingsgewijs lopen ze achter

“Ook al lopen de twee landen voorop in een aantal absolute maatstaven, ze blijven achter in relatieve vergelijkingen”, zo legt de organisatie uit. “De internetpenetratie in de VS is bijvoorbeeld lager dan die van welk land dan ook in de top 10, en China neemt op dit vlak zelfs de 87e plek in. En wat betreft de penetratie van online shoppen, staat de VS op plek twaalf en China op de 33e positie.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten