Nederland weer beste ecommerce-land

Nederland weer beste ecommerce-land

Nederland staat weer op plek één in een jaarlijkse lijst van de Verenigde Naties, waarin landen worden gerangschikt op hun bereidheid om ecommerce te ondersteunen. Vorig jaar stootten we Luxemburg van de troon, dit keer houden we die plek gewoon vast.

Vorig jaar konden we trots melden dat we de wereldkampioen ecommerce waren en dit jaar mogen de slingers gewoon blijven hangen. Van alle 151 onderzochte landen zijn wij namelijk nog steeds de beste als het gaat om factoren die ecommerce beter mogelijk maken.

De landen kregen een score gebaseerd op de toegang tot veilige internetservers, de betrouwbaarheid van de postdiensten, het aandeel internetgebruikers en het aandeel gebruikers dat een account heeft bij een financiële instelling.

Nederland voert dus wederom de lijst aan, waarbij de top 10 wordt gedomineerd door Europa. Maar liefst acht van de tien plekken worden gevuld door Europese landen, waarbij de top drie momenteel bestaat uit Zwitserland en Singapore. Daarna volgen Finland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, IJsland, Duitsland en Australië.

Top 10 van ecommerce-landen

‘Verontrustende kloof tussen Europa en ontwikkelingslanden’

Mooi nieuws voor Nederland en Europa dus, maar toch nodigt de index niet uit tot een algehele jubelstemming. “Onze index laat zien hoe echt en verontrustend de digitale kloof is tussen ontwikkelde landen en ontwikkelingslanden”, zo zegt Shamika Sirimanne, directeur van UNCTAD’s afdeling die de index jaarlijks opstelt.

Zo shopt in een half dozijn Europese landen 80 procent van de internetgebruikers online. In landen met lagere inkomens is dat aandeel met 10 procent aanzienlijk lager. “Er is een dringende behoefte om minder voorbereide landen te helpen met het verbeteren van hun infrastructuur en vertrouwen te creëren onder hun bevolking”, zo zegt ze.

IJsland en Zweden uit de top 10

In vergelijking met vorig jaar zijn van de Europese landen IJsland en Zweden uit de top tien gedonderd. Volgens UNCTAD komt dit door een afname in hun scores voor beveiligde internetservers en de betrouwbaarheid van de postdienst. En voor Zweden specifiek komt de daling ook door een afname in het aandeel internetgebruikers.

IJsland en Zweden worden net als Nieuw-Zeeland, dat ook uit de top 10 is gevallen, vervangen door Finland, Duitsland en Australië.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten