Luik wordt Europese hub voor Alibaba

Luik wordt Europese hub voor Alibaba

Het is Luik toch gelukt. De Waalse stad zal het decor vormen voor de Europese hub van ecommerce-gigant Alibaba. Al lang ging het verhaal dat Luik hiervoor zou worden uitgekozen, maar op een gegeven moment kwamen er ook berichten dat de Nederlandse steden Maastricht en Weert in de running waren.

Maar het is nu dan alsnog Luik geworden. Dit heeft Terry von Bibra, general manager Europe bij Alibaba, laten weten tegenover Het Laatste Nieuws. Het nieuwe Europese megadistributiecentrum komt in de buurt van de luchthaven van Luik.

‘Nog maanden voor we eigen infrastructuur hebben’

Ondanks verwoede pogingen van de Nederlandse minister-president Rutte om Alibaba naar zijn land te halen, trekt België aan het langste eind. “We gaan door met Luik. Daar zal onze eerste hub in Europa komen. Dat is duidelijk voor ons. Het gaat er niet om of België in polepositie ligt voor die hub, we zíjn er al. Begin november hebben we een eerste vlucht tussen Luik en Hangzhou (waar het hoofdkwartier van Alibaba ligt, red.) gehad. Maar het zal nog maanden duren alvorens we onze eigen infrastructuur hebben”, aldus Von Bibra.

Luik als onderdeel van wereldwijd netwerk

Cainiao, het logistieke dochterbedrijf van Alibaba, is bezig om een wereldwijd netwerk van hubs aan te leggen, zodat Alibaba overal dichtbij de consumenten kan zitten. Luik bevindt zich nu in een gezelschap samen met Hongkong, Dubai, Kuala Lumpur en Moskou.

In de buurt van de Luikse luchthaven komt er een distributiecentrum dat 380.000 vierkante meter zal beslaan. Von Bibra wil niet zeggen hoeveel jobs of hoeveel geld hiermee gemoeid is. ” Luik is een stukje van een hele puzzel en die wordt voortdurend aangepast.”

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten