Gemiddelde conversie van Duitse shops: 2,01%

Eén op de vijftig bezoeken aan middelgrote en kleine webwinkels in Duitsland eindigt in een aankoop. De conversieratio is hoger op desktops dan op mobiele apparaten. Ook zijn er aanzienlijke verschillen tussen sectoren.
Dit blijkt uit een nieuwe analyse van Uptain, gebaseerd op ongeveer tien miljoen sessies bij webwinkels. De gemiddelde conversiepercentage van Duitse middelgrote en kleine webwinkels is 2,01 procent, aldus de softwarefabrikant. Het conversiepercentage stijgt meestal aan het eind van het jaar, door Black Friday, andere kortingsacties en inkopen voor de feestdagen.
Desktop versus mobiele apparaten
Op desktops ligt de conversie hoger: 2,17 procent. Op mobiele apparaten is het gemiddelde aanzienlijk lager: 1,91 procent. Het lijkt erop dat shoppers sommige aankopen afronden op een computer, mogelijk vanwege het gemak en de gebruikerservaring. Het online zoeken naar producten lijkt juist plaats te vinden op mobiele apparaten.
Het conversiepercentage op mobiele apparaten is 0,26 procentpunt lager
Het meeste verkeer van de webshops in dit onderzoek komt vanaf mobiele apparaten. “Daarom mag de mobiele ervaring, ondanks het lagere conversiepercentage, niet worden verwaarloosd”, waarschuwt Uptain.
Verschillen tussen sectoren
Tussen sectoren zijn ook verschillen te zien. Terugkerende klanten die regelmatig bestellingen plaatsen verhogen het conversiepercentage aanzienlijk. Dit gebeurt vaak bij online verkopers van tabak en e-sigaretten, waar de conversie ook het hoogst is (7,3 procent). Online verkopers van verfbenodigdheden, voedingssupplementen, gezondheids- en verzorgingsproducten, dierenvoeding, computersoftware en auto-onderdelen scoren ook hoog.
Kortere sessies
De gemiddelde sessieduur voor een online aankoop is volgens Uptain gedaald. In de afgelopen jaren ging het gemiddelde van 9:42 minuten naar 8:52 minuten. Duitse consumenten besteden dus steeds minder tijd aan online bestellingen.
De gemiddelde sessieduur is met 50 seconden verlaagd
Consumenten in Duitsland raken namelijk steeds meer gewend aan geoptimaliseerde aankoopprocessen, een checkout met één klik en een naadloze gebruikerservaring, merkt Uptain op. Bij deze hoge verwachtingen horen ook snelle transacties.
Om de conversie te verhogen moeten mkb’s inspelen op deze verwachtingen. Een kanttekening: veel van deze winkels verkopen niet alleen in hun eigen webshop, maar ook al via marktplaatsen zoals Amazon, die ondertussen marktleider in Duitsland is.
Reacties