Ecommerce News
menu
lightspeed ecommerce

Fantasy Shopper maakt shoppen een spel

Fantasy Shopper laat mensen gratis ‘shoppen’Fantasy Shopper laat de droom van iedere fashionista met een lege portemonnee uitkomen. Via deze nieuwe website kunnen de shoppers naar hartelust hun slag slaan in diverse webwinkels zonder een rooie cent uit te geven.

Fantasy Shopper is een als spel uitgebrachte webwinkelervaring waarbij gebruikers zogeheten Fantasy Money kunnen uitgeven om virtuele kleding te kopen, outfits samen te stellen en hun online kledingkast kunnen delen met anderen. De site, die eerst in Engeland werd ontwikkeld en in een beperkte betafase werd gelanceerd, bevat meer dan honderdduizend virtuele items van zo’n driehonderd webwinkels in de kleding-, accessoire- en sportartikelenbranche.

Echt betalen ook mogelijk
Het leuke en voor webwinkels interessante eigenschap van deze nieuwe site is dat men niet alleen fantasie-ponden kan uitgeven aan echte kleding, maar dat men ook met echt geld kan betalen mocht een shopper een bepaald kledingstuk tegenkomen die hij of zij gewoon niet kan laten liggen.

Toch zal het deelnemende webwinkels waarschijnlijk niet eens alleen om die omzet gaan. Het is vooral een  kans om extra bekendheid te genereren waarbij ook nog eens direct belangrijke data verzameld kan worden. Bezoekers ontdekken en kiezen uit het assortiment dus deelnemende webwinkels zien snel welk aanbod virtueel positief ontvangen wordt. Dat er ook een mogelijkheid bestaat om direct omzet te realiseren is dan vooral mooi meegenomen.

Voor consumenten is dit gewoon een leuke ervaring, die voor sommigen hun constante behoefte om (online) te gaan winkelen mogelijk iets weet te temperen. Je kan bekijken, zoeken, matchen en kopen wat je wil, betalen hoef je nooit.

Eén groot nadeel
Het grootste nadeel is natuurlijk dat je de kleren, mits je met het fantasiegeld betaalt, ook nooit echt zal bezitten. Of zoals iemand op TechCrunch het verwoordt: “deze site belooft al je shop-fantasieën uit te laten komen, maar ik ben er vrij zeker van dat de makers niet eens de helft van mijn shop-fantasieën kennen. Maar serieus, het is interessant om te zien hoe de lijnen tussen het echte winkelen en het fantasiewinkelen vervagen. Ik heb vaak genoeg mijn winkelmandje achtergelaten in een webwinkel, maar de echte sensatie van het winkelen zit hem in het doen van een aankoop, en ik denk niet dat daar een vervanging voor bestaat.”

Voor de echte, doorgewinterde en misschien zelfs verslaafde shopper is Fantasy Shopper misschien niet een oplossing die alle winkeldromen laat uitkomen. Maar voor de wat jongere mensen (categorie tienermeisjes die graag met hun vriendinnen over de nieuwste mode praten) die wat minder te besteden hebben en vaak al genoeg voldoening krijgen bij het bekijken en matchen van kleding in plaats van het daadwerkelijk aan te schaffen, is Fantasy Shopper een prima tijdbesteding. Al was het alleen maar omdat het mogelijk is om met het spel prijzen te winnen, zoals korting en echte kleren.

Fantasy Shopper in Nederland
Momenteel is Fantasy Shopper enkel nog toegankelijk voor Engelsen, maar mensen uit Amerika, Italië, Frankrijk Japan en Singapore krijgen binnenkort ook toegang tot het sociale shopspelletje. Wanneer Nederland aan de beurt is, is nog niet bekend.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch