menu
lightspeed ecommerce

Crisis nekt omzet Mijnwebwinkel-shops

Crisis nekt omzet shops MijnwebwinkelDe omzetgroei onder de webshops van Mijnwebwinkel bleef het afgelopen halfjaar steken op minder dan vier procent. In dezelfde periode een jaar ervoor, de eerste helft van 2011, was die groei nog elf procent. De aanhoudende economische crisis zou de voornaamste oorzaak hiervan zijn.

Verder bleek dat het bestede bedrag per aankoop de eerste helft van dit jaar is gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2011. De afgelopen zes maanden kwam het uit op een gemiddeld bedrag van €61,23, een stijging van twee procent. Het aantal bestellingen nam ook toe, er werden deze periode drie procent meer transacties geteld dan de periode vorig jaar.

De cijfers komen uit een halfjaarlijks onderzoek van Mijnwebwinkel, dat de data haalt uit de duizenden middelgrote en kleine webshops die van het platform gebruikmaken. De minder positieve cijfers over de omzetgroei lijken parallel te lopen met het consumentenvertrouwen. Dat kwam volgens het CBS het afgelopen halfjaar op -38 uit, terwijl het een jaar ervoor, in de eerste helft van 2011, nog -18 bedroeg. Het effect van de crisis wordt dus ook online onder de webwinkels merkbaar.

 

Natte juni gunstig voor ecommerce
Wat wel weer gunstig was voor de webwinkeliers was het relatief natte weer de afgelopen maanden. De verkopen in juni lagen een stuk hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat lijkt te komen door het feit dat de juni van 2012 wel erg nat verlopen was, meer mensen binnen zitten en dan dus achter de computer, laptop, tablet of smartphone kruipen en online aankopen doen.

Desondanks lijkt het vertrouwen in de economie dit jaar niet meer toe te nemen. Vooral de detailhandel zal hiervan negatieve gevolgen ondervinden, aldus Mijnwebwinkel, al zal het volgens hen ook een duidelijk effect hebben op de online verkopen. De omzetprognose voor 2012 wordt geschat op een omzetgroei van zes procent, terwijl dat eerder nog tien procent was. Ondanks de economische situatie, groeit de omzet van aangesloten webwinkels dus nog wel.

Nog voldoende groeipotentie
Over een structurele neergang van de groei wil Mijnwebwinkel niet spreken. “Er zit nog steeds ruim voldoende groeipotentie in de ecommerce-sector. Het internet zal de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het aankoopproces van de consument”, aldus eigenaar Alex Pansier. “Wanneer het consumentenvertrouwen weer toeneemt, zullen ook de online bestedingen stijgen en voor een nieuwe groeiperiode zorgen.”

Tags

Reacties