Coolblue neemt Plotwise over

Coolblue neemt Plotwise over

Coolblue heeft Plotwise gekocht, dat software maakt waarmee webwinkels hun pakketjes efficiënter verzenden. De webwinkel was al klant van het softwarebedrijf. Welk bedrag met de overname gemoeid is, is onbekend.

De software van Plotwise wordt ook gebruikt door onder andere PostNL en Instabox. Klanten van webwinkels krijgen de mogelijkheid om een tijdvak voor bezorging te kiezen, waar Coolblue gebruik van maakt bij de bezorging van wasmachines of televisies.

‘De software houdt rekening met meerdere factoren.’

Bij het indelen van tijdvakken houdt de logistieke software rekening met andere bezorgadressen in de buurt en het verkeer. Bezorgers maken op die manier zoveel mogelijk stops op hun route, waardoor ze efficiënter rijden en er relatief gezien minder vervuiling uitgestoten wordt.

Niet eerste overname van Coolblue

Het is onbekend hoeveel Coolblue heeft betaald voor de overname. Wel is bekend dat Plotwise eind 2020 nog een zevencijferige investering ophaalde bij ENERGIIQ. Het bedrijf was al actief in België en Duitsland en was van plan uit te breiden naar Azië.

‘Vorig jaar kocht Coolblue Servicehouse voor €22.3 miljoen.’

Het is niet de eerste keer dat Coolblue een overname doet. Vorig jaar kocht het Servicehouse, een energieleverancier, voor 22.3 miljoen euro. De voormalige eigenaars krijgen daarnaast nog een nabetaling van 2.7 miljoen euro, afhankelijk van de prestaties van het energiebedrijf. Die zijn tot nu toe naar wens. Met deze overname startte Coolblue Energie, wat dit jaar 100.000 klanten moet halen.

Lagere winst 2021

De investeringen vorig jaar waren terug te zien in de bedrijfsresultaten van Coolblue. In februari bracht het bedrijf haar jaarcijfers uit, waaruit bleek dat het in 2021 een omzet van 2.3 miljard euro maakte. Dit was een stijging van 18 procent ten opzichte van een jaar eerder. De winst kwam toen uit op 25.3 miljoen, terwijl die in 2020 nog 42 miljoen euro was.

‘De nettowinst kwam in 2021 uit op €25.3 miljoen.’

Coolblue wil naar de Amsterdamse beurs, maar eind vorig jaar werd dit afgeblazen door een ongunstige markt. Medewerkers die langer dan een jaar in dienst waren kregen al wel voor 2.8 miljoen euro in totaal aan aandelen. Tot nu toe heeft het bedrijf dit jaar ook voor 700.000 euro aandelen uitgedeeld.

Voorlopig staat er geen nieuwe beursgang van Coolblue op de planning. Tot nu toe kan het haar plannen zonder kapitaalinjectie van de beurs uitvoeren.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten