Comeos vliegt over Tilburg om verschil nachtwerk te tonen

Comeos vliegt over Tilburg om verschil nachtwerk te tonen

Hoewel de ecommerce in ons land groeit en we met Aliexpress een grote speler hebben binnengehaald, moet België nog vaak de meerdere erkennen in Nederland. En dat komt omdat de regeling rond nachtwerk in ons land niet flexibel genoeg is. Dat toonde ook een ballonvaart over het Nederlandse Tilburg aan.

Tilburg ligt nog geen 13 kilometer van de grens en is daardoor een geliefde plek voor online retailers om hun distributiecentrum te vestigen. Deze logistieke hotspot is zeer gewild bij tal van Belgische, Nederlandse en andere Europese ecommerce-bedrijven.

‘Nachtwerk-regels niet flexibel genoeg’

En dat is funest voor ons, maar ook heel logisch, aldus handelsvereniging Comeos. De regelingen rondom nachtwerk zijn in ons land gewoonweg niet flexibel genoeg, ondanks alle inspanningen van de laatste jaren. Het is veel flexibeler (en dus aantrekkelijker) werken bij de noorderburen.

Bij de tientallen distributiecentra die in de Nederlandse stad Tilburg liggen, kunnen werknemers veel makkelijker dan hier ’s nachts aan de slag gaan om bestellingen die laat geplaatst zijn nog klaar te krijgen voor verzending de volgende dag.

Ecommerce-spelers kiezen voor buitenland

Meer dan twintig distributiecentra kozen er de afgelopen vijf jaar voor om zich niet in België, maar in het buitenland te vestigen. Het gaat hierbij om zo’n 17.000 jobs, iets wat alleen maar zal toenemen in de nabije toekomst, zo is Comeos van mening. “Ecommerce vertegenwoordigt vandaag 10 procent van onze handelsactiviteiten”, aldus CEO Dominique Michel. “Maar morgen wordt dat 15 of 20 procent. Dus er gaan nog meer bedrijven zich hier in Nederland komen vestigen en niet in België.”

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten