Bpost brengt klanten 1 euro extra in rekening

Bpost brengt klanten 1 euro extra in rekening

Voor het verzenden van pakketten tijdens de eindejaarsperiode brengt Bpost klanten 1 euro extra in rekening. Het bedrijf wil hiermee de extra kosten tijdens de drukte compenseren. Deze periode loopt van Black Friday, dit jaar op 24 november, tot aan Kerstmis.

Druk in sorteercentra

Volgens Bpost is de eindejaarsperiode altijd een drukke periode in sorteercentra. Het is ook druk op de weg, bij postkantoren, afhaalcentra en bij de bezorging van pakketten. “Om de extra kosten die tijdens deze periode gemaakt worden te compenseren en de vraag buiten deze periode te stimuleren, wordt tijdens de eindejaarsperiode een toeslag van 1 euro per pakket in rekening gebracht,” aldus Bpost.

Unizo niet blij met beslissing

Unizo is niet tevreden met deze beslissing. “Kleine bedrijven gaan hieronder lijden”, zegt Danny van der Assche, voorzitter van de organisatie voor zelfstandige ondernemers. “Vergelijk het met een winkel in het weekend. Het is drukker bij de bakker en de slager. Hun prijzen stijgen ook niet. Sterker nog, ze kunnen dan meer omzet genereren. Bpost zou zelfs kortingen moeten aanbieden.”

“Volgens Unizo worden vooral kleine bedrijven getroffen.”

Volgens Unizo zullen vooral kleine bedrijven worden getroffen. “Ondernemers moeten al concurreren met grote internationale webshops. De prijs is een cruciale factor in deze concurrentie. De grote webshops kunnen deals sluiten met Bpost en andere leveranciers om de prijzen te verlagen. Het zijn dus de kleinere bedrijven die het hardst worden getroffen.”

Duurdere postzegels in 2024

Na de eindejaarsperiode vinden er ook een aantal prijsverhogingen plaats bij Bpost. Vanaf 1 januari 2024 zal de non-priority postzegel 1,46 euro kosten in plaats van 1,30 euro. De priority postzegel gaat 2,27 euro kosten in plaats van 2,17.

De gemiddelde kosten voor alle binnenlandse postproducten tijgen in 2024 ongeveer 4,6 procent. Als de inflatie hoger is dan verwacht, kunnen de tarieven in 2024 nog eens met 3 procent extra stijgen. Recent verhoogde PostNL ook haar tarieven. Per 1 januari 2024 kost een postzegel in Nederland 1,09 euro in plaats van 1,01 euro.

Maroessia

Maroessia

Maroessia Karpenko werkt sinds 2023 voor Ecomercenews.nl, onderdeel van Zietuwel. Ze schrijft vooral nieuws- en achtergrondartikelen.

Bekijk alle berichten van Maroessia

Gerelateerde berichten