Bol.com is de meest duurzame marktplaats uit Europa

Bol.com is de meest duurzame marktplaats uit Europa

Bol.com is de meest duurzame marktplaats die afkomstig is uit Europa. Het ecommerceplatform scoort beter dan concurrenten als Asos, Zalando en Vinted. Bol.com moet wel grote spelers als eBay, Amazon en Rakuten boven zich dulden.

Wat een marktplaats duurzaam maakt, is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren. Een online platform dat enkel tweedehandsproducten verkoopt, zal beter scoren dan een marktplaats met alleen nieuwe producten.

Cross-Border Commerce Europe heeft voor de eerste editie van haar ‘Top 100 Cross-Border Sustainable Marketplaces in Europe’ gekeken naar tal van zaken, zoals duurzaamheidsdoelstellingen, certificering en labels, productassortiment, transport en ecologische voetafdruk.

eBay op één

Uiteindelijk kwam daar een lijst uit waarbij eBay op nummer één staat, met 68,9 van de 100 punten.  “Het is niet verwonderlijk dat eBay de winnaar is, want sinds de start in 1995 is duurzaamheid een sleutelfactor voor deze marktplaats. Met een focus op de verkoop van tweedehands producten, is ongeveer 16 procent van de inkomsten van eBay naar schatting groen.”

16% van eBay’s inkomsten is naar schatting groen.

Amazon moet het niet hebben van het bedrijfsmodel

Amazon richt zich op de verkoop van nieuwe producten en scoort met hun bedrijfsmodel dan ook onder het gemiddelde. De punten moeten bij deze ecommerce-speler komen van de milieuvriendelijke magazijnen, de elektrisch aangedreven wagenparken en de duurzame materialen, producten en verpakkingen die het inzet.

Bol.com staat op plek acht in de top 10, maar is wel de best scorende marktplaats afkomstig uit Europa. Het laat bij deze ranking grote spelers als Spreadshirt, Asos, FNAC, Zalando en Farfetch achter zich. Een andere Nederlandse speler, United Wardrobe (recent nog overgenomen door Vinted) eindigt op een 24e plek.

Top 10 duurzame marktplaatsen actief in Europa

1 eBay USA
2 Redbubble Australië
3 Etsy USA
4 Rakuten Japan
5 Amazon USA
6 Amazon Handmade USA
7 Threadless USA
8 Bol.com Nederland
9 StockX USA
10 Leboncoin Frankrijk
Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten