Blokker en Kruidvat willen bezorgen vanuit winkel

Blokker en Kruidvat willen bezorgen vanuit winkel

Kruidvat en Blokker zijn aan het experimenteren met zelf bezorgen vanuit hun winkels. Dit heeft alles te maken met de uitbraak van het coronavirus. De ketens hebben een omnichannel-strategie ontwikkeld tijdens de lockdowns.

Dit vertelden de bedrijven tijdens Emerce Retail deze week. Blokker experimenteert op dit moment al met dertig winkels. Op dit moment zijn 70 producten te bestellen voor bezorging vanuit de winkel, die vaak nog op dezelfde dag geleverd worden.

Invloed lockdowns

Door de lockdowns moesten beide ketens de winkels sluiten in de afgelopen jaren. Dit bleek een goed moment voor vernieuwing. Destijds werden de winkels van Blokker omgebouwd tot een logistiek centrum, van waaruit bestellingen werden bezorgd op de fiets door winkelmedewerkers.

‘We zaten eind 2020 met 18.000 pakketten die niet waren opgehaald.’

“We konden niet anders, wants PostNL kon de vraag niet aan. We zaten eind 2020 met 18.000 pakketten die niet waren opgehaald. Zo’n 4.000 medewerkers stonden paraat om zelf te bezorgen”, vertelde Martin van Velzen, directeur marketing en ecommerce van Blokker.

Verschillen web- en winkelklanten

“We zijn gaan kijken naar de verschillen tussen de web- en winkelklanten. De webwinkel trekt een jonger publiek dat de winkels niet bezoekt. In de winkel worden minder functionele producten verkocht. Ik denk dat het de winkel gezelliger maakt en dat de winkelmagazijnen dankzij online bestellingen groter worden.”

Plannen eigen marktplaats

Maar ook Kruidvat heeft veranderingen ingevoerd. Het wil zelf pakketjes met rode bakfietsen gaan bezorgen. “We hebben alleen al duizend winkels in Nederland. We zijn nooit verder dan vijftien minuten verwijderd van de consument. Vanuit die winkels kunnen we bijvoorbeeld medicijnen bezorgen”, vertelde Roland van den Berg, directeur ecommerce van moederbedrijf AT Watson.

‘We zijn nooit verder dan vijftien minuten verwijderd van de consument.’

Ook kondigt het bedrijf aan dat het een eigen online marktplaats gaat lanceren. “Daarmee willen we het aanbod uitbreiden, maar wel de controle behouden.” De marktplaats zal geen open karakter krijgen, zoals Bol.com wel heeft. Wanneer Kruidvat start met haar marktplaats of bezorging vanuit de winkel is nog onbekend.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten