lightspeed ecommerce

Amsterdam lanceert online retailplatform

Amsterdam lanceert online retailplatform

De gemeente Amsterdam zal naar alle waarschijnlijkheid half mei een online retailplatform lanceren, waar Amsterdamse ondernemers hun producten of diensten online kunnen aanbieden aan de lokale consument. Onze hoofdstad volgt hiermee het voorbeeld van steden als Bonn en kleine gemeentes uit Vlaams-Brabant.

Het online retailplatform, waarvan de naam nog niet bekend is, werd deze week aangekondigd door de gemeente van Amsterdam. Met dit platform wil de gemeente de koopkrachtbinding van de Amsterdammers bevorderen, de diversiteit van het lokale winkelaanbod bewaken, ondernemers ondersteunen in hun digitale transformatie en de voordelen die online en offline retail bieden beter benutten.

Vraag en aanbod online samenbrengen

De gemeente zal het online winkelplatform ontwikkelen samen met CityAdvisors en Greenhouse Innovation. “Het platform brengt on- en offline vraag en aanbod van diensten en producten in Amsterdam met elkaar in contact. Wij maken voor Amsterdammers digitaal inzichtelijk wat er bij de Amsterdamse ondernemer te koop is en hoe, naar eigen wens, deze producten waar en wanneer (duurzaam) geleverd en opgehaald kunnen worden”, zo meldt de gemeente.

Functies van online winkelplatform

De bedoeling is dat iedere aangesloten ondernemer een eigen pagina krijgt, die hij zelfstandig  kan beheren. Op de beheerpagina kan de ondernemer onder andere de winkelgegevens of -foto’s aanpassen, eigen socialmedia-kanalen inladen en een melding ontvangen als een consument een product zoekt die de ondernemer verkoopt.

De website zal verder ook een zoekfunctie bevatten, een chatmogelijkheid en de mogelijkheid om deals aan te bieden. Ook krijgt iedere buurt in Amsterdam een eigen pagina, logo, kleur en identiteit zodat deze herkenbaar is voor de consument.

Planning van Amsterdams winkeplatform

Op de planning staat nu dat een fotograaf in maart en april langskomt bij geïnteresseerde ondernemers, om foto’s te maken van de winkel voor het online retailplatform. Ook zal er een speciaal ‘retailcontent-supportteam’ langskomen om uitleg te geven over het platform en hoe de winkelpagina ingericht kan worden.

Online winkelplatforms

In het buitenland zijn er al meer van dit soort lokale initiatieven gestart. Zo heeft DHL Parcel in Bonn het online winkelplatform AllyouneedCity gelanceerd, terwijl ondernemers uit Brussel, Gent en een aantal kleine Vlaams-Brabantse gemeentes zich hebben verenigd in Beedrop. In België heb je ook het ecommerce-platform Storesquare, dat bezig is om uit te breiden naar Nederland.

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten