Active Ants: ‘Klanten versturen steeds meer internationaal’

Active Ants: ‘Klanten versturen steeds meer internationaal’

Afgelopen najaar opende Active Ants haar tweede vestiging in Roosendaal. Inmiddels staan er al weer twee nieuwe locaties op het programma. Ecommerce News ging in gesprek met managing partner Jeroen Dekker over de groeiambities van het bedrijf.

Fulfilmentspeler Active Ants staat in Nederland bekend vanwege de Autostore, tienduizenden opslagbakken waar robotjes overheen rijden. Maar daarmee is het bedrijf al zo’n vijf jaar actief en ondertussen is het al heel wat innovaties verder. Afgelopen oktober had het met haar opening in Roosendaal zelfs wereldprimeurs. “Wij zijn de eerste partij waar de zelfrijdende robots Rangers aan de slag gingen”, vertelt Jeroen Dekker telefonisch aan Ecommerce News.

Roosendaal nu écht op gang

De vestiging in het zuiden van het land draait inmiddels goed, al ging niet alles zonder slag of stoot: “De robots hadden wat opstartproblemen, maar normaal zouden engineers uit India dat in een of enkele dagen hebben opgelost. Door Covid-19 konden die niet komen en waren we zo’n drie weken continu aan het videobellen.”

De opening was ook al een maand vertraagd. Dit omdat er door corona leveringsproblemen waren van machines en apparatuur. En in december werd besloten om het onboarden van nieuwe partijen ook even te laten voor wat het was. “De piek bij klanten, vervoerders en de interne maatregelen hadden even stabiliteit nodig. Maar begin januari is de overstap van MCS Fulfilment zo goed als rond en zijn die zeventig webshops dus actief vanuit Roosendaal.”

Volop op zoek naar nieuwe webshops

Inmiddels is het bedrijf volop op zoek naar nieuwe webshops om aan te sluiten. De verwachting van Jeroen is dat de nieuwe vestiging dit jaar tussen de miljoen en anderhalf miljoen pakketten verwerkt. Een mooi aantal, die bovenop de ruim drie miljoen van Nieuwegein komen.

De verwachting is dat Active Ants in Roosendaal dit jaar zo’n 1,5 miljoen pakketten verwerkt.

De fulfilmentspeler groeit dus lekker door. “We hebben in Roosendaal twintigduizend vierkante meters en ik verwacht daar eind deze zomer weer zo’n dertig tot vijftigduizend extra Autostore-bakken toe te voegen waarmee het in theorie klaar is om ook qua pakketvolume Nieuwegein voorbij te gaan.”

Crossborder ecommerce biedt groeikansen

Daarnaast is Jeroen alweer druk met een nieuwe vestiging in België en Duitsland. Op termijn wil Active Ants een echte Europese speler worden. “We zijn al enkele jaren bezig met het optimaliseren van crossborder ecommerce en naast alle corona-invloeden was dat ook echt een trend die we het afgelopen jaar terugzagen.”

De groei in het buitenland is niet alleen nuttig voor de eigen expansie, ook de huidige klanten hebben hier voordeel bij. “Door de volumes van onze klanten te bundelen kunnen we mooie efficiëntie-slagen maken en bijvoorbeeld betere deals bij de internationale vervoerders realiseren.”

Active Ants wil een echte Europese speler worden.

De vraag hiernaar groeit snel. “Mede door platforms. Die hebben niet alleen veel volume, maar ook veel eisen. Om een concreet voorbeeld te noemen: Zalando verwacht dat webwinkels kunnen verzenden via nationale pakketvervoerders. Duitsland of België gaan nog wel, maar het volume naar Oostenrijk is voor veel partijen beperkt en dan is het lastig om daar een goede deal te maken. Met onze vestiging in Duitsland kunnen we daar misschien wel het verschil maken.”

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten