Active Ants overgenomen door Bpost

Active Ants overgenomen door Bpost

Active Ants, het fulfilmentbedrijf uit Nieuwegein, is overgenomen door Bpost. Samen is een meerjarenplan opgezet waarin Active Ants verdere Nederlandse groei ambieert. De directie blijft dus ook voorlopig aan. Het is niet de eerste overname binnen de ecommercelogistiek, die hiermee verder lijkt te consolideren.

De overname vond plaats afgelopen maart, maar werd nu met de kwartaalcijfers van Bpost bekendgemaakt. Helemaal onverwacht is de overname niet te noemen. Active Ants heeft de afgelopen jaren een bijzonder snelle groei doorgemaakt en heeft daarvoor veel kapitaal moeten aantrekken, terwijl nieuwe kapitaalinjecties al op de planning stonden.

Van postorder naar ecommercefulfilment

Sinds 2011, toen directielid Jeroen Dekker zichzelf inkocht bij het toenmalige Alpak, is er veel gebeurd. Alpak was als logistieke aanbieder vooral actief met magazines van omroepen en ander drukwerk. Maar die markt nam langzaam af, en het bedrijf was dankzij een kleine fotostudio en wat programmeurs best in staat om ook de ecommerce van logistiek te voorzien.

Jeroen Dekker en Jean Lahaye, die al eigenaar was van Alpak, switchten naar een complete fulfilmentaanbieder, in 2013 kwam de nieuwe naam Active Ants en precies drie jaar geleden was de sleuteloverdracht van het pand in Nieuwegein, waar het bedrijf dankzij robots haar nieuwe identiteit van moderne, geautomatiseerde fulfilmentaanbieder kreeg.

Nieuwe koers een succes

De nieuwe koers sloeg bijzonder goed aan, al ging dat soms dermate hard dat er regelmatig groeipijnen voelbaar waren en veel vreemd vermogen nodig was. En is, want het bedrijf denkt nog wel een factor 10 door te kunnen groeien. “Er zijn in Nederland zo’n zeventig bedrijven die iets met fulfilment doen. Deze markt consolideert en maar een paar zullen genoeg investeren in technologie, kennis en mensen om echt tot de top te raken. Met een omzet van pak ‘m beet 10 miljoen euro zijn we daar bij lange na nog niet”, geeft Jeroen Dekker telefonisch aan.

“Het bedrijf maakt winst, maar onze ambitie is dus niet om hier nu genoegen mee te nemen en over een paar jaar weer verder kunnen groeien. Onze tijd is nu, dus we waren al even op zoek naar een strategische investeerder zodat we nog echt wat grote stappen kunnen maken. We hebben onze Autostore verdubbeld, investeren in robotarmen en andere automatisering. Uiteindelijk willen we doorgroeien tot de absolute top van Nederland en daarvoor moeten we nog hard investeren.”

Bpost als strategische investeerder

Het geld dat Bpost investeert wordt dus niet gebruikt om vreemd vermogen te herfinancieren, maar is vooral kapitaal om de verdere groei te realiseren. “We moesten afgelopen jaren continu geldschieters overtuigen van ons verhaal. Dankzij Bpost ligt er nu een meerjarenplan dat we kunnen uitwerken.”

De Autostore was het afgelopen najaar al besteld, maar kan nu wel door Bpost worden betaald, wat een positief effect zal hebben op de cijfers. “Mensen die onze balans zien zullen het vreemd vermogen ongetwijfeld soms scheef hebben gevonden, dankzij Bpost is dat risico nu ook van de baan. Dat geeft rust en overtuigt wellicht weer nieuwe klanten die daarnaar kijken.”

Voor Bpost is het niet alleen een mooie uitbreiding qua omzet. Active Ants staat ook bekend als bedrijf dat graag investeert in nieuwe technologie en dus krijgt het Belgische postbedrijf dankzij deze overname ook veel nieuwe kennis over de mogelijke toekomst van fulfilment in handen.

Overnames in de ecommercelogistiek

Binnen de ecommercelogistiek is afgelopen jaren een overnamegolf bezig. PostNL nam met Shops United, CheapCargo en MyParcel drie aanbieders van verzendsoftware over. Andere partijen in dit segment, die ongetwijfeld ook zijn bekeken, zijn Paazl en SendCloud, die dankzij investeerders nog zelfstandig opereren.

Bpost nam met Dynalogic, Leen Menken en Radial – dat in Amerika actief is – juist specialistische verzenders over. Vorige maand werd bekend dat Sandd open zou staan voor een overname van PostNL en niet lang geleden keek Bpost juist naar een overname van PostNL. Andere vervoerders in de ecommerce, zoals Fietskoeriers, Red je Pakketje, Paazl of KeenDelivery staan ongetwijfeld nu ook in de schijnwerpers.

Een uitbreiding naar een ander onderdeel in de keten geeft weer voldoende andere mogelijke overnamekansen. Of Active Ants de eerste is van velen uit de fulfilmentbranche, zal komende jaren moeten blijken.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten